Vicemistr světa do 20 let z roku 2007 si před týmovým focením podal ruku s předsedou hanáckého klubu Františkem Jurou a zaujal místo vedle Karla Kroupy.

„Také on měl prsty v mém příchodu,“ prozradil dvaatřicetiletý středopolař, který poslední sezony odkopal v Maďarsku.

Prostějov měl o vás dlouhodobě zájem. Jak se zrodil váš příchod na Hanou?

S panem Jurou (předseda 1. SK Prostějov, pozn. red.) jsem byl v kontaktu již dříve, ale tehdy to nějak nedopadlo. Letos se mi zase ozval a byl jsem za to strašně rád. Prsty v mém příchodu měl i Karel Kroupa a těší mě, že to takhle dopadlo. Tři nebo čtyři měsíce jsem byl pevně rozhodnutý, že půjdu do Prostějova, a jiné nabídky jsem ani neřešil.

Jak se vám líbí první týdny v prostějovském klubu? Jsou tady skromnější podmínky, než na jaké jste byl zvyklý?

To bych vůbec neřekl, přijde mi to hodně profesionální – od vedení, až po kustoda. Kontakt s klubem probíhal v dobrém duchu, všichni byli korektní. Těší mě, že platí to, na čem jsme se domluvili a že vydrželi čekat, protože jsem musel v Maďarsku být do konce smlouvy – tedy do 30. června. Chtěl bych vedení poděkovat, že vydrželo čtrnáct dnů, protože jinak to nešlo vyřešit.

Po osmi letech v Maďarsku je to pro vás příjemný návrat domů?

Těch osm let bylo dlouhých, vrátil jsem se i skrz rodinu. Malý už naskočil minulý rok do školky a už mě to upřímně táhlo domů.

Do Brna to máte pár desítek minut po dálnici.

Je to super. Cítím, že už jsem trošku fotbalově starší, ale neberu to tak, že jsem přišel jenom domů. Kdybych neměl fotbalové cíle, tak do Prostějova nejdu.

Jak hodnotíte maďarskou část vaší kariéry?

Do života mi to dalo hodně, přece jen je to cizina a jiná mentalita. Naučil jsem se mít ostřejší lokty. Jako cizinec si myslím, že jsem tam zanechal docela výraznou stopu. Odehrál jsem toho hodně, povedlo se získat titul i pohár. Těch osm let bylo dobrých, ale teď jsem rád, že jsem v Česku.

Naučil jste se dobře maďarsky?

Měl jsem nějaké základy, protože matka je slovenská Maďarka. Taťka je z Vyškova. S jazykem jsem neměl takové problémy, ale chvíli mi to trvalo.

Podle slov předsedy Františka Jury od vás v hanáckém klubu hodně očekávají. Jste připraven na to stát se týmovým lídrem?

To je těžké mluvit o tom, že budu lídr. Já budu chtít, aby si mě lidé pamatovali díky výkonům, které odvedu na hřišti a ne díky tomu, co vykládám na rozhovorech. Pro mě bude důležité, abychom hráli dobře jako tým.

Co očekáváte od FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY?

Ještě když jsem byl mladý, v šestnácti nebo sedmnácti letech, jsem odehrál pár zápasů v druhé lize za 1. FC Brno. V první lize je to asi víc o fotbale, tady to bude víc o soubojích, ale bude také záležet, jakou hru budeme diktovat my. Když budeme chtít hrát fotbal, tak se s tím soupeř bude muset ztotožnit.

Je výhodou, že je v prostějovském kádru velký počet zkušených hráčů?

Máme hodně zkušených, ale zároveň i spoustu mladých a perspektivních kluků. Co jsem viděl na tréninku, jsou to velmi šikovní fotbalisté. Když si to všechno sedne, v což doufám, tak by z toho mohla být pěkná sezona.

Trenér 1.SK Prostějov Oldřich Machala (vpravo)
Prostějov v generálce těsně podlehl prvoligové Senici

Marek Střeštík

Narozen: 1. února 1987 v Komárnu (32 let)

Kariéra: Zbrojovka Brno (2005 – 2009, 2010 – 2011), Sparta Praha (2009 – 2010), ETO Györ (2011 – 2015), MTK Budapešť (2015 – 2016), Mezőkövesdi SE (2016 – 2018), Kisvárda (2018 – 2019), Gyirmót FC Györ (2019), 1. SK Prostějov (2019 – ?)

Úspěchy: vicemistr světa do 20 let z Kanady 2007, český mistr se Spartou 2010, maďarský mistr s Györem 2013