Úvodní duel Tipsport ligy se vydařil Michalu Zapletalovi. Fotbalista druholigového Prostějova v závěru podzimu příliš minut neodehrál. Naskakoval až v závěru nebo zůstal celý duel na lavičce. Hned třikrát pak v říjnu v sestavě úplně chyběl. Přesto vystřelil například tři body brankou ve čtvrté nastavené minutě proti Karviné.

Proti Skalici poslal Eskáčko do vedení už v šestnácté minutě po rychlé akci, kdy se míč dostal z pravé strany k němu doleva a on střelou na zadní tyč nedal brankáři šanci. Na vedoucí branku dokázal před poločasem reagovat hostující Haša.

Ale byl to opět Zapletal, kdo po změně stran udeřil. Tentokrát uklidil centr zprava placírkou pod břevno. Ani gól z 55. minuty ale nebyl vítězný, protože třináct minut před koncem stanovil konečné skóre utkání 2:2 z přímého kopu Mašík.

Nové tváře

Trenér Pavel Šustr v utkání postrádal několik hráčů. Solomon Omale, Vasil Kušej a Jakub Elbel dostali volno. Omale odcestoval, zbylí dva mají za sebou reprezentační sraz jednadvacítky.

„Omaleho jsme už na tyhle zápasy Tipsport ligy nepotřebovali. Měl by se do Česka vrátit někdy 28. prosince, aby byl k dispozici na zimní přípravu,“ objasnil sportovní ředitel Prostějova Ladislav Dudík.

V kádru už není ani útočník Torfiq, kterému po půl roce skončilo hostování z ligového Jablonce. Nepředstavili se ani Dušan Pinc či Jarmil Blahuta, které trápí zdravotní komplikace. „Blahuta je po operaci, Pinc má zlomenou zánártní kůstku,“ potvrdil Dudík.

A tak byl prostor vyzkoušet nové tváře, které jsou v týmu na zkoušce. Na trávníku se objevily hned čtyři – tři ze třetí ligy, jeden dokonce z krajského přeboru.

SK Sigma Olomouc - FC Slovan Liberec, zmar, smutek
Tragický úvod a sporná penalta. Sigma v poháru končí. Nedorazilo ani tisíc lidí

Od začátku naskočili z Blanska nigerijský záložník Dano Gouamene a útočník Miloš Kapur. „Kapur je klasický vysoký hroťák. Dal v MSFL deset branek a zaujal nás, takže se na něj chceme podívat. Dano je spíše defenzivní záložník. Podle mě podali dobrý výkon a trenér byl spokojený,“ sdělil Dudík.

Doplnil je Denis Dziuba z Kvítkovic. „Dokáže zahrát šestku a může hrát i ve vyšší pozici. Tentokrát nastoupil vedle Dana. Je běhavý a nebojí se soubojů. Už tady jednou na zkoušce byl asi před rokem a půl. Tehdy jsme jej ještě kvůli vytíženosti poslali zpět do Frýdku-Místku, kde tehdy nastupoval,“ přiblížil.

Ještě jedno překvapivé jméno se objevilo na hřišti. Dvacetiletý Ondřej Šedivý, který v patnácti zápasech jihomoravského krajského přeboru nastřílel za Svratku Brno čtrnáct branek. „Hraje s Karlem Kroupou a vypadá zajímavě. Nastupuje na podhrotu a určitě ukázal, že v něm něco je,“ komentoval Dudík.

Městské derby mezi 1. FC Viktorie Přerov (v bílém) a FK Kozlovice (1:5).
Podívejte se: Statistiky divize E: Fotbal v kraji táhne, kdo je zlý muž?

Kromě nových hráčů se vrátili do přípravy také dva odchovanci, kteří strávili podzim v Lipové hrající olomoucký krajský přebor – Karel Spáčil a Jakub Vyhlídal. „Kuba ale kvůli problémům s kotníkem nenastoupil. Karel je pro nás překvapením a určitě bude trenér přemýšlet, jestli si ho nenechat v kádru,“ uzavřel Ladislav Dudík.

Prostějov bude trénovat do pátku 9. prosince, kdy uzavře Tipsport ligu se Sigmou Olomouc. Ještě předtím změří síly se Zlatými Moravci.

1. SK Prostějov - MFK Skalica 2:2 (1:1)

Branky: 16. a 55. Zapletal – 42. Haša, 77. Mašík.

Prostějov: Krynskyj - Bolf, Bialek, Schaffartzik, Šumbera - Bartolomeu Dziuba, Koudelka, Dano, Zapletal - Kapur. Střídali: Gáč, Spáčil, Šedivý, Kulig, Vlachovský, Karásek. Trenér: Pavel Šustr.