Prostějovská výhra by rozdíl mezi nyní třináctými Hanáky a patnáctými Jihočechy zvětšila na šest bodů, což by měl být dostatečný polštář.

Machalovi muži se do problémů se záchranou dostali po nepovedeném úvodu jara. Nicméně dvě důležité domácí výhry nad Znojmem a Sokolovem je vytáhly z nejhoršího.

„Věděli jsme, že se soupeři, kteří jsou v tabulce dole okolo nás, budeme hrát doma a že ty zápasy budeme potřebovat zvládat. Zatím se nám to daří, to je důležité,“ glosoval situaci útočník Karel Kroupa, který v posledním kole v Pardubicích, kde Prostějov prohrál 1:2, chyběl kvůli trestu za žluté karty.

Hanáci svou pozici nevylepšili a naopak Táborsko díky vítězství nad Žižkovem po dvou penaltách ještě zažehlo plamínek naděje na záchranu.

„Prvních dvacet minut jsme dominovali a byl to fotbal, pak už spíš boj a souboje. Žižkov má silové mužstvo a byl díky tomu lepší. V Prostějově nás čeká to samé,“ říkal po výhře trenér Jihočechů Petr Mikolanda.

Prostějov si však především na vlastním hřišti věří. „Se Znojmem, i když jsme docela rychle rozhodli, tak se Sokolovem. Když jsme všichni pohromadě a vyhnou se nám zranění, tak jsme silní. Ale není to jednoduché, když se ocitnete v situaci, kdy musíte vyhrávat,“ řekl trenér Oldřich Machala.

„Každopádně hlavně domácí zápasy prostě vyhrávat musíme, pokud chceme v soutěži zůstat,“ dodal.

„I když jsou důležité všechny zápasy, tak to vypadá, že tento pro nás bude klíčový,“ přitakal Kroupa. „Nevím, co bude v létě, ale rozhodně nechci připustit, abych se případně loučil tím, že Prostějov spadne do třetí ligy,“ doplnil.

Táborsku bude chybět kvůli žlutým kartám potrestaný Šandera. Machalovi se naopak po trestu vrátí vedle Kroupy i Vošahlík.

Utkání bude jako hlavní rozhodovat sudí Ondřej Lerch, na kterého nemá Prostějov nejlepší vzpomínky z jarního zápasu proti Českým Budějovicím, kdy Hanáci doma prohráli 0:1.

Basketbalisté Olomoucka (ve žlutém) porazili ve 2. zápase čtvrtfinále Pardubice 102:91.
BK Olomoucko si v Pardubicích vystřílelo postupový mečbol