Sedmdesátá minuta, stav utkání 2:1 a Uničov má v utkání MSFL proti Uherskému Brodu výhodu přímého kopu z přibližně dvaceti metrů. U míče stojí tradiční exekutor Jan Ambrozek, jenž po debatě přenechává míč, k němuž si stoupl Roman Bala.

„Musel jsem ho dlouho přemlouvat, ať mi rozehrávku nechá, nechtěl mi to nejdříve dát,“ prozradil Bala.

A nakonec dobře udělal. Uničovský stoper k překvapení všech vymetl střelou přes zeď šibenici. „Myslím, že překvapil úplně všechny, nikdo na lavičce nečekal, že to takhle trefí. Já jsem i čekal, že bude kopat Ambrozek,“ popisoval trenér Uničova Jiří Neček.

„Divím se, že jsou všichni překvapení, protože na tréninku se mi to daří trefovat. Když jsem to takhle dal, tak jsem slyšel z lavičky asistenta trenéra Schmidta volat: „To snad není možné.“ Tímhle ho zdravím,“ smál se dobře naladěný stoper.

Fotbalový trenér Jiří Neček.
Dárek pro trenéra, Uničov nasázel Brodu čtyři branky

No a o tři minuty později rozvlnil síť po druhé. Opět po standardce, ale tentokrát se k němu dostal míč po centru na zadní tyč a Bala jej uklidil podél padajícího brankáře.

„Honza Ambrozek to dobře dával na zadní, já jsem tam nějak vyplul a bylo to trošku se štěstím. Můj první gól nás uklidnil a tady po tom na 4:1 už bylo hotovo,“ pokračoval Bala.

A proti brankáři Filipu Jíchovi bude Roman Bala chtít nastupovat asi častěji, protože právě jemu vstřelil v roce 2019 do této doby svůj jediný gól v dresu Uničova. „Asi na něj mám štěstí,“ prohodil.

Jinak Bala není žádným snajprem. Naposledy se trefil 3. dubna loňského roku, když ještě ve druhé lize korigoval porážku Prostějova s Vlašimí na 3:5, dva góly pak v mistrovském duelu za muže ještě nedal.

Ladislav Koutek po zápase jara na půdě Ústí
Šternberský Koutek trefil postup reprezentaci, pak byl i u výhry ve šlágru

„V mužské kategorii si pamatuji jen, že ještě za Sigmu jsem dal Marku Kalinovi (nyní brankář Uničova) tři góly do sítě Nových Sadů za dvacet minut. Jinak se mi to povedlo naposledy asi v žácích, když jsem hrál v Krnově nebo Opavě,“ vzpomínal.

Ani tak ale oslavovat po vstřelené brance nezapomněl. „V mládeži jsem jich dával dost, takže jsem to jen oprášil,“ říkal v dobré náladě.

Po druhé brance měl ještě sedmnáct minut na hattrick a i tahle meta jej v té chvíli napadla. „Říkal jsem Honzovi Ambrozkovi, ať mi padá ve vápně, že bych si vzal penaltu, jinak jsme ale už hlavně nechtěli inkasovat. Jsem rád, že jsme vyhráli a podařilo se mi dát z levého stopera dva góly pravou nohou,“ přiznal.

Po zápase na něj pak spoluhráči volali, běž na rozhovor. A stalo se. „Dělali si ze mě srandu, to je jasný,“ uzavřel.