Domácí sice brzy vedli, ale po brance Davida Píchala Prostějov dlouho držel remízový stav. Ten změnil až v 76. minutě Wermke.

„Rozhodla chyba za stavu 1:1. Měli jsme míč v držení, ale lehce jsme o něj přišli. Soupeř nacentroval na vápna a dal gól. Tento hloupý moment rozhodl o celém zápase. Ale musím říct, že Budějovice měly tlak a vyhrály zaslouženě,“ konstatoval prostějovský kouč Machala.

Podobně viděl utkání i jeho protějšek David Horejš, který ale uznal, že se jeho tým na výhru nadřel.

„Věděli jsme, že nás čeká úplně jiný Prostějov než ten, co hrál druhou ligu před dvěma lety. Ve druhém poločase jsme byli trpěliví, útočili do zformované obrany a nakonec jsme vstřelili dvě branky. Pomohli nám střídající hráči. Tři body bereme zaslouženě a jsme za ně moc rádi,“ řekl po utkání domácí kouč.

Někdejší hráči Krumsína v  plné parádě.
Fotbalové padesátiny se slavily v Krumsíně

České Budějovice jsou zatím v nové sezoně stoprocentní a v neděli svou sílu podle trenéra Machaly potvrdily.

„Snažili jsme se jim roli favorita znepříjemnit, což se nám dařilo v prvním i v části druhého poločasu. Pak jsme se ale dostali pod tlak. Budějovice mají kvalitu. Chybělo nám, abychom byli nebezpečnější dopředu. Neudrželi jsme žádný balon a z toho pramenila i ta lehkovážná chyba,“ mrzelo Machalu.

Na menší aktivitě Hanáků směrem dopředu se výrazně podepsaly absence dvou ofenzivních opor. Karel Kroupa je zraněný a Jan Koudelka odcestoval na Mistrovství Evropy v malém fotbalu.

„Jsme bez dvou hráčů, kteří dali nejvíce gólů. Ale musíme se s tím popasovat. Je těžké nahradit hráče, kteří dali čtyřicet gólů v MSFL. I když Kovařík se na hrotu bil dobře a odvedl kus černé práce. Chybí nám tam ale třešnička v podobě gólového zakončení,“ mrzí prostějovského kouče.

Koudelka bude jistě týmu chybět v sobotním duelu proti Hradci, poté se už ale k týmu opět připojí. Délka absence Karla Kroupy se zatím odhadnout nedá.

„Zatím jeho stav není nic moc. Co mám zprávy, jeho zranění se nezlepšilo,“ lituje Machala, který by i proto rád co nejdřív zapojil hvězdnou posilu Jana Poláka.

„Možná příští týden, uvidíme, jak na tom bude zdravotně,“ dodal trenér „eskáčka“.

Další duel jeho hráči odehrají v sobotu doma proti Hradci Králové.

SK Dynamo České Budějovice – 1. SK Prostějov 3:1 (1:1)

Branky: 14. Ledecký, 76. Wermke, 84. Táborský - 22. Píchal. Rozhodčí: Váňa – Černý, Kožár. ŽK: Wermke, Táborský, Mršić – Hapal, Sus. Diváci: 1721.
Č. Budějovice: Křížek – Kladrubský, L. Havel, P. Novák, Helešic – Havelka, Gebert (62. Táborský) – Šplíchal (55. Wermke), Javorek, Mršić – Ledecký (86. Čermák). Trenér: David Horejš.
Prostějov: Bréda – Biolek, Janíček, Schuster, Machynek – Sus – Píchal, Fládr (80. Langer), Žikol (90+3. Pančochář), Hapal – M. Kovařík (85. Šteigl). Trenér: Oldřich Machala.