Malenice. Obec, která se může mimo jiné pyšnit tím, že na jejím hřbitově odpočívají herečka Jiřina Jirásková a její životní partner, režisér Zdeněk Podskalský. O jejich hroby se stará Jana Svítivá z Malenic. S oběma se dobře znala. „Chodím sem ráda i mimo Dušičky. To je také to jediné, co pro ně mohu udělat. I když s Jiřinkou to bylo někdy těžké, “ vzpomíná Jana Svítivá.

Jedna z nejmenších obcí Náchodska, se může pochlubit výjimečností, kterou by tu čekal jen málokdo. Jako jediná v okrese má díky vinici Pod Hromobitkou status vinařské obce a spadá pod Mělnickou vinařskou podoblast.
Vinař z Náchodska: Špačci vzali vinohrad útokem, bylo to jak v hororu Ptáci

Ve čtvrtek 28. října bylo počasí přímo stvořené k tomu, aby se za svými přáteli vypravila. Sluníčko, krásné teplo, jasná obloha. „Jiřinka už je tam přes osm let, Zdeněk 28 let. Letí to,“ říká a dodává: „Zdeněk měl strašně rád volavky. Když jsem byla jednou u jeho hrobu a zvedla jsem hlavu, na nebi kroužily čtyři. Věřím, že je poslal Zdeněk.“

Další slavné osobnosti 

Ale malenický hřbitov je místem posledního odpočinku i dalších slavných osob. Odpočívají tady například první manžel Jiřiny Jiráskové herec Jiří Pleskot, farář František Teplý nebo český architekt a autor původního projektu Národního divadla v Praze Josef Zítek.

Ve státní svátek 28. října vládlo v obchodních zónách nezvyklé prázdno.
OBRAZEM: Most bez aut. Prázdná parkoviště u marketů vypadají jako z jiného světa

Jeden z nejznámějších hrobů na Strakonicku ale leží v jiné obci. Má tvar kovbojského klobouku a nachází se v Hošticích. Patří Poslednímu kovboji, králi country Michalu Tučnému. Je plný kamínků od lidí z celé republiky, kteří za Michalem jezdí. „Vždy se tam objeví nějaký nový kamínek. Lidé na Michala nikdy nezapomenou,“ říkají místní.