„Počasí jako stvořené,“ pochvaluje si Antonín Madzia z postu jednatele i vedoucího výroby společnosti Chov ryb Jistebník. Ta hospodaří na pěti desítkách rybníků v katastru této obce a dále Polanky nad Odrou a Klimkovic. Přes čtyřicet jich je od konce září vyloveno, teď přichází na řadu největší s výměrou pětasedmdesáti hektarů.

Říká se mu Bezruč a jeho výlov znamená pro Ostravsko událost s tisícovkami přihlížejících v průběhu tří dní. „Letos tu jsou diváci, ale jen jednotlivci. Vypadá to, že lidé skutečně dodržují vládní opatření proti šíření koronavirové nákazy,“ podotýká Madzia s tím, že hlavní společnost dělají rybářům kormoráni. Jdou ovšem po rybě, a tak nejsou vítáni.

Třicet dnů od otevření stavidla v největším ze soustavy rybníků jižně od Ostravy přichází čas výlovu. Kapři jako obvykle převládají, štiky jsou letos slušně rostlé a candátů je naopak málo.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Sehraná dvacítka lidí v gumové ochraně od hlavy po nohy včetně rukou začíná v šest hodin ráno svůj koncert, jenž bude znamenat pro tuny šupináčů cestu do sádek v Jistebníku a odtud na vánoční stoly. „Kapr dosáhne minimálně tříkilogramové tržní velikosti za tři roky. Kilogram je stejně jako loni za devětaosmdesát korun,“ uvádí Madzia.

Bezruče vyloví i s Pankrácem

Mezi rybami naháněnými na takzvanou podložní síť jsou také štiky (letos velké, i sedmdesáticentimetrové s váhou čtyř kilogamů), líni, tolstolobici, sumci a candáti. Těch je kvůli nedostatku jejich potravy málo, a tak jsou i nejdražší - kilogram bude za 350 Kč. „Nedorostlé třídíme a dáváme do komorových rybníků. Na sezonu 2021,“ vysvětluje vedoucí výroby.

Výběr z bankomatu - Ilustrační foto
Rafinovaní bankovní podvodníci z Bulharska na ostravské kriminalisty nevyzráli

Rybáři jsou v Bezruči až po prsa ve vodě a poté skoro po kolena v bahně. „Roušky nenosíme proto, že když se loví ryby, stříká kolem nás voda. Byly by rázem promočené, k ničemu,“ podotýká Madzia. S ochranou úst a nosu mají dokonce výjimku. A v Jistebníku spíše než s čínskou nákazou bojují s pozůstatky červnových a říjnových záplav.

„U některých menších rybníků přetekly hráze a ryby nám uplavaly. Celkové škody ale nebyly likvidační,“  tvrdí Madzia před polednem, když už je krásně slunečno a teplota šplhá k desítce. Další den se na scéně objevuje i dobře sedmdesátikilový a více než dvoumetrový sumec Pankrác, toho však coby svého maskota rybáři vracejí pokaždé zpět do vody.