Teprve pak pes plemene Jack Russell teriér zemřel. Namol opilý muž se rozhodl, že psa ještě tentýž den zakope za Hrotovicemi v lese. To také udělal. „Muž byl obviněn ze zločinu týrání zvířete, což navíc provedl zvlášť surovým způsobem. Za to mu hrozil trest od dvou do šesti let,“ uvedl pro Deník třebíčský žalobce Václav Mastný.

Incident se stal loni 1. října. Nikdy by se na něj nepřišlo, kdyby se v muži ještě v lese nehnulo svědomí a nezavolal na sebe policisty. Když hlídka přijela na místo, nemohla uvěřit, že skutečně našla mělký hrob a v něm brutálně usmrcené zvíře. Nad ním se s rýčem v ruce kymácel opilý dvaatřicetiletý Zelníček. Když se ho policisté zeptali, jestli v tomhle stavu řídil auto, bez váhání přikývl. Od té doby nemá psa, a přišel i o řidičák.

Nález kokainu mezi banány v Rychnově a Jičíně
Překvapení v krabicích od banánů. V supermarketech našli kokain za dvě miliardy

V pátek 10. června navíc musel předstoupit před Okresní soud v Třebíči, kde se zodpovídal ze zločinu týrání zvířete provedené zvlášť surovým způsobem. „Udělal jsem to v afektu, protože pes tehdy pokousal v obličeji mého malého syna. Prokousl mu tvář a část rtu. Musel do nemocnice na ošetření. Lékaři mu ránu zašili a dodnes má jizvu,“ řekl Zelníček reportérovi Deníku na chodbě soudu a dodal: „Nechtěl jsem ho týrat, ale zabít.“

Problémy s alkoholem 

Soudní jednání netrvalo dlouho. Zelníček se ke všemu znovu přiznal. Podle všeho mu nedošlo, jaké to může mít důsledky. „Měl jsem problémy s alkoholem, ale ty se snažím vyřešit. Léčbu jsem podstoupil dobrovolně. Od té doby abstinuji,“ hájil se Zelníček.

Poté, co přiznal vinu, nemusel soud provádět dokazování a soustředil se jen na výši trestu. Státní zástupce Mastný navrhl pro obžalovaného výchovný podmíněný trest. Za řízení v opilosti už byl odsouzen v únoru. Dostal pokutu patnáct tisíc a na rok přišel o řidičák. V době činu měl v krvi přes dvě promile.

Krajský soud v Ostravě.
Manželka po facce spadla a zemřela. Je to přestupek, konstatoval soud

Soudce Jaromír Herálecký mu k tomu ještě za týrání přidal jeden rok vězení s podmínkou na dva a půl roku. Kromě toho mu ale s odkazem na psychiatrický znalecký posudek uložil ochranné protialkoholické léčení v ambulantní formě. „Chápeme, že obžalovaný podstoupil léčbu dobrovolně, ale podle našeho názoru je ještě potřeba, aby byl pod dohledem odborníků,“ zdůvodnil rozhodnutí soudce Herálecký. Rozsudek je pravomocný. Státní zástupce i obžalovaný se vzdali odvolání.