Potvrdila současně, že rodina připravuje poslední rozloučení otevřené všem, kteří chtějí přijít. Uskuteční se ve čtvrtek 23. června odpoledne v kostele Českobratrské církve evangelické U Salvátora na Starém Městě v Praze – v chrámu, který většina lidí z Prahy ani blízkého okolí nemusí nedaleko Staroměstského náměstí zdlouhavě hledat, i když jeho adresa bývá uváděna rozmanitě: v ulicích Salvátorská, Kostečná, někdy i Dušní.

Obřad začne ve 13 hodin; přístup do kostela s možností kondolovat rodině bude umožněn o půl hodiny dříve. Zřejmě se tam vedle politiků z úrovní lokální, regionální i celostátní a dalších kolegů, známých či přátel vypraví i větší skupina obyvatel Dolních Břežan.

Věslav Michalik
Nepomohla ani letecká záchranka. Věslav Michalik zkolaboval na Vlčí hoře

Do širšího povědomí na celostátní úrovni vešel Michalik v zimě, kdy se o něm hovořilo jako o pravděpodobném budoucím ministrovi průmyslu a obchodu; této kandidatury se však vzdal. Reagoval tak na nejasnosti týkající se jeho dřívějšího podnikání, které budily pozornost médií. Ačkoli zdůraznil, že jeho aktivity spojené s kyperským prostředím byly plně v souladu se zákonem, o ministerský post nebude usilovat, aby nekomplikoval nástup nové vlády. Středočeská opozice z ANO se pak snažila prosadit i jeho odchod z postu náměstka hejtmanky pro oblast financí, dotací a inovací, avšak neuspěla.

Na místní úrovni i v širším regionu je však dobře známo jeho starostenské působení. Dlouhodobé. V čele obce Dolní Břežany na Praze-západ stál od roku 2004 nepřetržitě v pozici starosty, ještě o dva roky dříve byl zvolen místostarostou. Za jeho působení – a bez přehánění právě i díky jeho působení – se obec výrazně proměnila; mimo jiné se stala i místem, kam se jezdí obdivovat moderní architektonická řešení i občanská vybavenost. Náhradu za něj ve vedení Dolních Břežan hledat nebudou: do zářijových voleb si jeho pravomoci rozdělí místostarostové Zdeněk Kovářík a Lubomír Havel (oba za STAN).

Vzor a inspirace pro kolegy

Michalikova činnost na radnici se stala vzorem pro leckteré kolegy z širšího okolí. Inspirací Michalikovou prací a jeho úspěchy se netají ani hejtmanka Petra Pecková (STAN), jež do krajské politiky vstoupila z postu starostky Mnichovic na Praze-východ. Velkým vzorem, od něhož lze odkoukat, jak vše dělat správně, pro ni byl podle jejích slov od roku 2010. Nezastírá, že jako starostka si chodila pro rady. „Protože jsem aspoň z části takhle dobře chtěla řídit Mnichovice,“ svěřila se na facebooku. A nebylo větší pochvaly, než slova uznání právě od „Věška“.

Obzvlášť Pecková vzpomíná na společnou práci v úsilí o řešení nedostatečných kapacit škol v prstenci kolem Prahy. Ale třeba i na chvíli, kdy se zastavil v pracovně starostky města Mnichovice s otázkou, zda by nechtěla přemýšlet o kandidatuře na hejtmanku. „Jéééé, pobavilo mě to,“ obrací se Pecková k zesnulému Michalikovi prostřednictvím sociální sítě.

Věslav Michalik
Vize, odvaha a pracovitost. Kolegové vzpomínají na zesnulého Věslava Michalika

„Rozesmála jsem se a dělala jsem, že ses jako úplně zbláznil. Ale uvnitř jsem byla blažená, protože slyšet tohle od Tebe…? Wow. To byla největší pocta,“ podělila se o své pocity. O pocity tehdejší i nynější. A v poselství „tam nahoru“ přidala i slib: „Budu ze všech sil šířit Tvůj odkaz: vzdělání, věda, výzkum, inovace, technologie, podpora mozků, přidaná hodnota, šťastná země. A pokusím se, abychom byli alespoň zčásti takoví vizionáři jako Ty.“

Není přitom sama, kdo se vyjadřuje podobně. Michalika jako svůj vzor ocenil také třeba krajský radní pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký (STAN), který je rovněž starostou Úval na Praze-východ. I pro něho byl v počátcích starostování inspirací – a příkladem toho, jak se buldočí snahou a systematickou prací dá vesnice proměnit ve vědecké městečko.

Také Borecký připojuje své vzpomínky: „Přivedl mne ke Starostům a nezávislým. Byl tím, s kým jsem se mohl poradit, když jsem byl na pochybách. Jeho humor nebyl pro každého – ale mně seděl.“ Připomíná, že Michalika znal jako férového a rovného člověka, který měl žebříček hodnot srovnaný – byť se o něm „napsalo mnohé a ne vždy třeba pěkně“. „Mohl této zemi, kraji a nám všem toho ještě hodně říct a mohl nás posunout dále. Už bohužel nikdy neřekne a neposune,“ posteskl si Borecký.

Ve věku 59 let zemřel 12. června 2022 místopředseda hnutí STAN a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik
Zemřel místopředseda STAN Věslav Michalik. Bylo mu 59 let

O velké ztrátě hovoří i další středočeští politici. Třeba Milan Vácha (STAN), starosta Psár na Praze-západ a krajský radní pro oblast vzdělávání a sportu, úmrtí Michalika dokonce srovnal se smrtí svého otce, jenž odešel o 21 let a jeden den dříve…

Jaderným fyzikem i bankéřem

Věslav Michalik původně vystudoval jadernou fyziku – a od roku 1986 skutečně po deset let působil jako vědecký pracovník v tomto oboru. Pak až do roku 2007 pracoval na různých pozicích ve finančních institucích. Většinou na vyšších postech ve vrcholovém vedení; byl i předsedou dozorčí rady Burzy cenných papírů Praha. Od roku 2002 současně podnikal v investičním poradenství a věnoval se i dalším projektům.