Projektem Fotky pomáhají chtějí tito profesionálové odměnit a motivovat všechny lidi, kteří se rozhodli poskytnout finanční příspěvek Ukrajině.

Bolestné svědectví

"Jsme čeští a slovenští profesionální zpravodajští fotografové. Součástí naší práce je zaznamenávat také bolest, utrpení a zkázu. Zachycení reálného stavu a aktuální situace pomáhají uvědomit si míru a rozsah tragédie, které válečné konflikty přinášejí. Současná válka v Ukrajině je pro nás z mnoha důvodů více bolestná a zdrcující," vysvětluje na úvod Petr Josek, fotograf agentury AP.

Jedna z Ukrajinek se svým synem v Česku.
Zubař se zatím živí jako řidič. Ukrajinští uprchlíci ale chtějí začít podnikat

A jedním dechem dodává: "Chceme lidi motivovat v tom, aby jejich finanční podpora byla dlouhodobá. Pomoc, kterou Ukrajina potřebuje - a v budoucnu potřebovat bude - však musí být dlouhodobě udržitelná. Chceme pomoci tím, co nejlépe umíme, svými fotografiemi." 

V rámci projektu Fotky pomáhají se proto rozhodl společně s celou řadou dalších fotografů věnovat své snímky těm, kteří po 1. květnu věnují částku ve výši 2 tisíce korun na účet jedné z těchto tří organizací - Člověk v tísni, Charity ČR, nebo Post Bellum.

Ocenění profesionálové

"Stačí si na webu Fotkypomahaji.cz vybrat fotografii jednoho z našich profesionálních zpravodajských fotografů, která zachycuje aktuální dění na Ukrajině či humanitární krizi v okolních zemích, pak přispět minimální částkou 2000 korun na účet Člověka v tísni, Post Bellum, nebo Charity ČR a poslat nám potvrzení o platbě. My snímek ve formátu 40x50 cm vytiskneme a zašleme," vysvětluje dále Petr Josek.

Cvičení záchranářů v Peci pod Sněžkou bylo zaměřeno na zvládnutí situace s výskytem vysoce nakažlivého onemocnění.
VIDEO: Nezvyklé cvičení v Peci. Záchranáři šoupli nakaženého pacienta do bioboxu

Do projektu se zapojili ti nejznámější zpravodajští fotografové z Česka, ocenění prestižními cenami na mezinárodní i republikové úrovni, například Milan Bureš, Michal Čížek, Filip Singer a další. Je mezi nimi i ostravský fotograf Deníku Lukáš Kaboň oceněný mimojiné již dvěma cenami Czech Press Photo.

"Podpora české společnosti je ohromující a jsme na ni hrdí. Na sbírkách humanitárních organizací se dosud shromáždila nejvyšší částka, která se u nás vybrala na pomoc lidem trpícím v důsledku jakékoliv krize či katastrofy," dodává na závěr Petr Josek.