Krajský soud v Plzni ve čtvrtek řešil vraždu osmnáctileté Terezy ze Zdemyslic na jižním Plzeňsku. Daniel Miarko, který dívku zavraždil, dostal 18letý trest.

"Senát soudu stál před posouzením otázky a vyřešením dvou nešťastných příběhů. První spočíval v tom, že obžalovaný nedokázal unést, že Tereza s ním přestala kamarádit a nechtěla s ním navázat bližší vztah. Druhý, závažnější, nastal tehdy, když se obžalovaný rozhodl, že svoji bývalou kamarádku usmrtí," řekl při jednání soudce Jan Hostaš.

Zdroj: Deník / Barbora Hájková

Mladíkovi hrozil dvacetiletý trest, soudce odůvodnil nižší sazbu Miarkovým doznáním. "Obžalovaný se ke svému jednání doznal a to jak v přípravném řízení, tak při hlavním líčení," řekl soudce.

Miarko se rozhodl spolužačku zavraždit poté, co se dozvěděl, že má přítele. "Ačkoliv tato informace nebyla pravdivá, dospěl k závěru, že když Terezu nemůže mít on, nebude ji mít nikdo," zaznělo u soudu.

Obhajoba žádala pro mladíka zabezpečovací detenci. Soudní znalkyně však došly k závěru, že Miarko duševně nemocný v žádném případě není, a že v době činu přesně věděl, co dělá. „Od začátku jsem nepochyboval o tom, že obžalovaný je osobou příčetnou, a že čin spáchal úmyslně. Překvapilo mě, že jsem u něj od počátku procesu neviděl žádný projev lítosti,“ uvedl již dříve před soudem státní zástupce.

Daniel Miarko před soudem.
Zavraždil jsem Terku, napsal vrah a přidal smajlíka

Vraždu Terezy Š. mladík podle obžaloby dlouhodobě plánoval. V osudný den, 27. května 2019, odešel ze školy s tím, že ho bolí hlava. Odjel vlakem do Zdemyslic se dvěma noži v batohu. Na dívku čekal na nádraží, poté ji sledoval domů, kde ji ubodal.

Po zavraždění Terezy napsal kamarádům a rodině, že ji zabil. „Zavraždil jsem Terku,“ napsal jedné z kamarádek a připojil k tomu usměvavého smajlíka. Na otázky okolí, zda jde jen o špatný vtip, a proč to udělal, reagoval tak, že chtěl, aby umřela.

„Ubodal jsem ji,“ napsal jednomu z blízkých. „Proč jsi něco takového udělal? Pomohl jsi ji?,“ zněla odpověď. „Proč bych to dělal? Chci, aby umřela,“ odpověděl Miarko.

Motivem vraždy byla neopětovaná láska. Vše podle obžalovaného vyvrcholilo tím, když se dozvěděl, že má dívka přítele.

Daniel Miarko před soudem.
Za vraždu spolužačky dostal mladík osmnáct let. Pozůstalým musí zaplatit miliony