Jmenovkyně slavnější sestřenice na železniční trati má trochu smůlu, protože většina lidí tudy jen projíždí. Přitom Moravská Třebová je na turisty dobře připravena a má opravdu co nabídnout.

V jejím historickém centru se nachází řada cenných architektonických památek, jímž bezesporu dominuje renesanční zámek.

A právě ten bude cílem našeho dnešního společného putování. Slibuji, že se příliš nenachodíme, nohy nás asi bolet nebudou a návštěva to bude trochu netradiční.

Jánské Koupele byli kdysi slavné lázně.
Kružberk není jen přehrada a smutný pohled na kdysi věhlasné Jánské Koupele

Ukáže nám pohledy na tuto úžasnou stavbu nejen zvenčí, ale nechá nás tentokrát nahlédnout i do vnitřních prostor a komnat zámku. Samy o sobě jsou zajímavé a krásné. Když je však podtrhne krása ženy, dostávají úplně jinou dimenzi a rozměr.

Skutečně je to jen náhoda, že v týdnu, kdy ženy a dívky na celém světě slaví svůj svátek, uskutečnil se další ze skvělých fotografických workshopů pořádaných ateliérem FotoŽivot z Uherského Hradiště.

A právě Maruška s Martinem, majitelé a dobré duše tohoto ateliéru, způsobily, že jsem se první březnový víkend objevil právě tady. Setkání začínajících i profesionálních fotografů zaměřené zpravidla na portrétní a glamour fotografii pořádají již nějaký ten pátek v různých koutech naší vlasti.

Štramberská Trúba za březnového západu slunce.
OBRAZEM: Štramberská Trúba ve zlatém. Sluníčko sluší i této populární věži

Třešničkou na těchto workshopech je vždy pan Robert Vano. Jde skutečně o Pana fotografa, jehož díla vystavují nejslavnější světové galerie a jehož fotografie zdobí titulní stránky takových magazínů jako je Elle, Vogue, Harpers Bazaar apod.

Tento workshop byl o to zajímavější, že byl spojen i s vernisáží fotografií tohoto umělce. Renesanční prostory zámku v Moravské Třebové tvoří bezesporu důstojnou kulisu jeho dílům a je možno je tady zhlédnout až do 3. dubna.

A právě Robert Vano se oba víkendové dny věnoval nám amatérským i profesionálním fotografům a snažil se náš koníček a naši práci posunout zase o něco dál.

Rychlebské hory ticha a zastavení.
Rychlebské hory, to jsou hory ticha a zastavení

Vznikla tak řada zajímavých fotografií v krásných zámeckých prostorách umocněná navíc krásou modelek, jejichž profesionální přístup zaslouží obrovskou pochvalu a poděkování.

Není mým cílem rozepisovat se zde o historii Moravské Třebové a jejího zámku. Přiložené fotografie jsou však pozvánkou k návštěvě města i jeho renesanční perly.

A protože jsem tady strávil dva skvělé dny a navštívil nejen zámek, ale i další zajímavosti tohoto místa, vrátíme se i v příštím týdnu právě sem.

Areál Dolní oblast Vítkovice.
Tip na výlet: Ostravské Hradčany aneb Dolní oblast Vítkovice se mění před očima

A ti, které zaujmou fotografie ukazující ženskou krásu v té ryzí čisté formě, mohou navštívit třeba facebookové stránky Czech Art Photo, kde účastníci všech kurzů představují své fotografie, tedy i z tohoto úžasného focení v Moravské Třebové.

Já už se těším na další setkání, na setkání s lidským člověkem Robertem Vano, na setkání s Maruškou a Martinem, na setkání s lidmi, kteří svou práci dělají s láskou a svět krásnější.

Karel Machyl

Barbora Hájková
Tělo s příběhem: Jsem Barbora a rakovina mi vzala část hlavy, ale dala i naději