V pořadí již 4. ročník populární soutěže pro mládež i dospělé se uskutečnil v sobotu 31. července. Střílelo se ze vzduchovky na 10 metrů, do 6 sklápěcích terčů, a při rozstřelech se střílelo na speciální terč znázorňující ozbrojeného zločince. Na startovní listině bylo zapsáno celkem 37 soutěžících. Vystřílelo se 1500 nábojů. Letošní ročník navštívilo celkem 52 diváků a soutěžících z širokého okolí – Kroměříž, Pustiměř, Kostelec na Hané, Prostějov, Stařechovice, Čechy pod Kosířem, Seč u Lipové a domácí Služín.

Podle plánu ve 14 hodin zalehla na palebnou čáru první dvojice střelců z kategorie mladších žáků od 6 do 11 let. Mezi osmi nejlepšími střelci v této kategorii obhájil loňské vítězství David Zapletal ze Služína, který prokázal velký talent a v devíti letech i přesnou mušku. Na stupně vítězů se probojoval Davidův bratr Patrik Zapletal, bronzovou medaili vybojoval Martin Šilhánek.

4. ročník Slóženské moške, Služín 31. července 2021.4. ročník Slóženské moške, Služín 31. července 2021.Zdroj: František Vyhlídal, se souhlasem

Poté nastoupili ke střelbě tři vybraní starší žáci kategorie 12 – 15 let. Oproti předcházejícímu napínavému ročníku, se tentokrát představila ve vrcholné formě Vendula Chromcová, která své soupeře porazila naprosto suverénně a stala se vítězkou Složénské moške v kategorii starších žáků. Stříbrnou medaili brala Aneta Šilhánková, bronz patří Václavu Holubkovi.

Následovala velmi očekávaná kategorie dívek a žen, ve které se střetly zástupkyně něžného pohlaví ve věku od 16 do 72 let. Ani mezi ženami nebylo třeba rozstřelu. Se ziskem 20 bodů z 21 možných byla mezi ženami nejlepší Petra Zapletalová. Na druhém místě se umístila Monika Pluháčková, třetí byla Alena Brančíková. Jana Šmídová, Veronika Brančíková, Lenka Šilhánková, Jiřina Čecháková a Darina Brančíková si za nezměrnou odvahu a obrovskou bojovnost zaslouží velkou pochvalu.

Drama vrcholilo, na scénu nastupovali muži ve věkové kategorii 16 – 64 let. O výsledku rozhodlo již první kolo, ve kterém Michal Šilhánek mladší nastřílel 21 bodů a stal se vítězem královské kategorie. O 2. a 3. místě rozhodl rozstřel, ve kterém Marek Brančík porazil Zdeňka Šilhánka. Celkově v mužské kategorii soutěžilo 10 chrabrých bojovníků z Prostějova, Kroměříže, Pustiměře a domácího Služína.

4. ročník Slóženské moške, Služín 31. července 2021.4. ročník Slóženské moške, Služín 31. července 2021.Zdroj: František Vyhlídal, se souhlasem

Zlatým hřebem sobotního klání se však stala soutěž veteránů, ohraničená věkem 65 – 101 let. Z důvodu zdravotního stavu, psychických i fyzických předpokladů byli na palebnou čáru připuštěni pouze Pavel Lipička, Oldřich Vyroubal a Mirek Vyroubal ze Stařechovic, Tonda Hlavinka a Fana Vyhlídal ze Služína, a Mirek Novotný ze Seče. Tito hrdinové s průměrným věkem téměř 72 let prokázali ostříží zrak a přesnou mušku. Nejlepší z nich byl František Vyhlídal, který nastřílel 20 bodů a získal zlatou medaili. Se stříbrem je však spokojen Toník Hlavinka stejně jako s bronzem Pavel Lipička.

Závěrem je třeba podotknout, že na akci přišlo plno diváků, kteří mohli po skončení soutěže ochutnat výborného pivečka, grilovanou uzeninu a další dobroty, které připravili služínští Hanáci se svým komunitním centrem. Všichni se těší na 5. ročník v roce 2022.

Ze Služína od Hanáků František Vyhlídal