J-TE-B – tato jabloňová podnož roste středně bujně v pozdějších letech slaběji a růstem se dá srovnávat s podnoží M 1. Vyniká svými velmi dobrými podnožářskými a školkařskými vlastnostmi. Kořenový systém je velmi hustý a vytváří hodně vlásčitých kořenů. Stromy na této podnoži velmi dobře kotví v půdě a velmi dobře se po výsadbě ujímají. Plodnost je velmi dobrá a její začátek nastává přibližně ve čtvrtém roce po výsadbě. Vhodná je pro odrůdy jabloní, které jsou velmi plodné a jsou středního až slabšího vzrůstu.

Při výsevu mrkve dbáme především na volbu pozemku. Vybíráme pozemky, které nebyly v posledních dvou letech hnojeny chlévskou mrvou a půdy volíme lehčího charakteru na takovýchto pozemcích mrkev netrpí chorobami a škůdci. Rozhodně nesejeme příliš hustě, nesklidili bychom kvalitní kořeny, ale niťové, pokroucené a poškozené škůdci. Meziřádková vzdálenost by měla být 25 až 30 cm, abychom mohli mrkev pohodlně okopávat. Hloubka výsevu má být asi 0,5 cm a řádky je třeba po zahrnutí přimáčknout. Po zalití je vhodné vyseté záhony přikrýt průhlednou folií asi na dobu dvou týdnů. Pří letním výsevu mrkve přikryjeme záhony folií pouze na pět dnů. Podpoříme tak výrazně lepší klíčení semen. Pokud zjistíme, že je výsev po vzejití příliš hustý, vyjednotíme rostlinky na vzdálenost minimálně 5 cm od sebe.

Kdo nestihl výsadbu a řez angreštu a rybízu během měsíce února může tak učinit ještě v březnu. U angreštu volíme odrůdy odolné na hnědé padlí angreštu ( dříve americké padlí angreštové). Angrešty se většinou vysazují ve formě stromků, které se lépe udržují. Kosterní větvičky zkracujeme asi na 1/3 a postranní obrost na dvě až tři očka. V korunce ponecháváme většinou čtyři kosterní větvičky, které postupně obnovujeme za mladé výhony. Korunky se snažíme udržovat vzdušné, aby se tak omezil výskyt hnědého padlí. Při řezu dbáme na to, aby se přednostně odstranily větvičky napadené padlím. Po řezu ošetříme angrešty doporučenými přípravky proti hnědému padlí angreštovému. Snažíme se přednostně vybírat přípravky Bio a nebo ty, které méně zatěžují přírodu.

Petr Kumšta