Kružberská přehrada je úžasné vodní dílo vybudované v letech 1948 až 1955 na řece Moravici a široké veřejnosti známé především z televizního seriálu Velké sedlo. Na hrázného Palyzu v podání Pavla Nového si mnozí ze čtenářů ještě i dnes jistě vzpomenou.

Impulsem k výstavbě bylo zajištění dostatku pitné vody pro rozvíjející se ostravskou aglomeraci, ale i energetické využití.

Dnes slouží Kružberk s kaskádě s větší Slezskou Hartou mimo jiné jako prvek protipovodňové ochrany. Je zdrojem pitné vody a proto jsou zde stanovena pásma hygienické ochrany a tudíž neslouží ke koupání ani jiné rekreaci. Díky tomu je zde klid a příroda skutečně krásná a minimálně narušená člověkem.

Areál Dolní oblast Vítkovice.
Tip na výlet: Ostravské Hradčany aneb Dolní oblast Vítkovice se mění před očima

V příspěvku jsou použity různě staré fotografie. Jedny byly pořízeny na jaře 2021 při putování z obce Kružberk po levém břehu řeky Moravice až do Jánských Koupelí, druhé jsou z letošního února a přibližují cestu ze Starých Těchanovic na Kružberk a přes Davidův mlýn zpět.

Chvíli se zastavím u kdysi slavných lázní Jánské Koupele. Dnes, když vidíte stav lázeňských budov, chce se člověku brečet. Pamatuji si, když jsem byl se studenty někdy v roce 2007 v nedalekých Mokřinkách na stmelovacím kurzu, že byla funkční ještě vřídla a většina budov byla aspoň zabezpečena proti vniknutí.

Dnes už je vše jinak, budovy a jejich vybavení zdevastováno vandaly a co nezničili oni, dokonávají přírodní živly. Přitom již v 19. století se jednalo o věhlasné lázně, které navštěvovali kromě tuzemských i hosté z dalekých exotických zemí.

Muzeum břidlice sídlí v bývalém mlýně.
Návrat do krajiny břidlice, i do míst, kde vedl svou armádu generál Laudon

Po 2. světové válce však s novými pořádky ztrácely lázně pomalu na významu, střídali se vlastníci, mezi něž až do roku 2020 patřil i tenista Tomáš Berdych.

Představy majitelů s využitím areálu však vždy narážely na památkovou ochranu. Dnes je aktuálně na seznamu kulturních památek zapsáno sedm zdejších objektů.

Jiskřička naděje, že nedojde k úplnému zániku se však pomalu rozsvěcuje. Zdá se totiž, že vize současného majitele, pana Karla Ležatky, mimo jiné i vlastníka skiareálu Kopřivná, se líbí i památkářům.

Vypracovaná architektonická studie představuje skutečně moderní areál se zachováním všech dobových prvků a respektující historii tohoto místa.

Vzpomínka na hotel u vody. Podle posledních informací prochází budova hotelu nyní rekonstrukcí.
Bez hostů. Zmizel klavírista, číšníci i pokojské. Vydejme se do prázdného hotelu

Dle optimistických plánů by již v roce 2026 mělo dojít k obnovení balneoprovozu, vybudování říčních lázní, rekonstrukci parku, obnově provozu penziónů, zbudována má být stáčírna kyselky ze zdejších dvou minerálních pramenů. Takto cenná lokalita by si to jistě zasloužila.

Ovšem i na druhou stranu od Kružberku, kolem Starých Těchanovic, je co zhlédnout. V roce 2018 nově zbudovaná rozhledna Těchanovická vyhlídka ukáže návštěvníkům krásy nejen okolní kružberské krajiny.

Z výšky necelých deseti metrů nabízí horní plošina pěkné pohledy také na hřeben Jeseníků s Pradědem, opačně pak zase na vrcholky Beskyd s Lysou horou.

Na vrších pod mraky okolím Dobešova.
Panorama Beskyd s Lysou horou až po Hostýnské vrchy budete mít jako na dlani

Zajímavostí je také bývalá sopka Velký Roudný, tyčící se v dáli nad obcí Roudno nedaleko Slezské Harty. Jde o nejzachovalejší stratovulkán na území celé Moravy.

Cesta od rozhledny na Kružberk vedoucí po naučné stezce je velmi příjemná. Pod přehradou jsou jinou zajímavostí zase skalní lezecké trasy vyhledávané horolezci z širokého okolí, jejichž umění často sledují desítky diváků posedávajících pod stěnami.

Občerstvit se dá ve stylové restauraci Velké sedlo kousek pod hrází. V samotné obci Kružberk bych upozornil na zajímavý kostel sv. Petra a Pavla, jeden z nejstarších ve Slezsku, vybudovaný již v polovině 14. století.

Cílem mnoha turistů mířících do těchto končin je ale bezesporu Davidův mlýn, krásný komplex na břehu řeky Moravice nabízející „trochu jinou dovolenou“.

Noční krakovská atmosféra bez lidí, pouze s nasvětlenými ulicemi a budovami.
OBRAZEM: Na otočku do Krakova. Prozářený Rynek Glowny vám vezme dech

Denně čerstvé ryby ze sádek přímo na řece, úžasná gastronomie ve dvou restauracích, ubytování v apartmánech, wellness programy, lanové centrum nebo i tvůrčí dílny pro děti jsou jen zlomkem z nabídky zdejšího areálu.

Proto, pokud máte rádi přírodu, turistiku, jste aktivní rodina a rádi se necháte i hýčkat dobrým jídlem a příjemným wellness, budete tady správně.

Celé okolí Kružberku má co nabídnout všem věkovým i výkonnostním kategoriím.

Karel Machyl

Barbora Hájková
Tělo s příběhem: Jsem Barbora a rakovina mi vzala část hlavy, ale dala i naději