Již začátkem března proběhla uzávěrka a hodnocení výtvarné soutěže pro děti a mládež na téma „Zahrada plná života“. Zapojilo se do ní 22 školských zařízení zasláním téměř 250 prací.

Pro nepříznivou „covidovou“ situaci byly vítězné práce vystaveny v oknech sídla ÚS na Daliborce a vítězní mladí výtvarníci byli v červnu slavnostně oceněni v prostorách prostějovské radnice.

V celostátním kole se také práce našich dětí umístily na předních pozicích.

Pavel Korbička.
Magická Světelná spirála Pavla Korbičky zdobí olomouckou Telegraph Gallery

Další soutěže pro děti a mládež proběhly v průběhu června. Jednalo se okresní kolo Floristické soutěže, které se konalo v prostorách ÚS na Daliborce a okresní kolo Mladého zahrádkáře, které proběhlo v krásném prostředí Botanické zahrady Petra Albtrechta na Lidické ulici v Prostějově.

Vítězové obou soutěží postoupili dále do vyšších kol, v nichž naše ÚS úspěšně reprezentovali.

V finále soutěže „Staň se hvězdou floristiky“, která proběhla v rámci podzimní Flóry Olomouc, se na předních místech ve všech třech kategoriích umístili naši reprezentanti (2. místo Eliška Ganzarová v kat. Žáci, 2. místo Matěj Tesárek v kat. Junioři, 3. místo Veronika Mikulášková a 5. místo Jitka Šišuláková v kategorii Senioři).

Charitativní akce "Krabice od bot" v Obchodní akademii Prostějov.
Studenti a učitelé prostějovské 'obchodky' se srdcem na dlani rozdávali radost

V celostátním kole Mladého zahrádkáře, které se uskutečnilo 23. října v Brně, reprezentanti našeho ÚS obsadili 2. místo Jan Hanák v kategorii mladších žáků a 5. místo Patricie Kmentová v kategorii starších žáků.

Pro zahrádkáře byla na měsíc leden naplánována degustace jablek, ale tato se pro nepříznivou epidemiologickou situaci nekonala. Odbornými instruktory byla pak v červenci uspořádána degustace meruněk.

Na hodech v Konici a v Prostějově se se svými urostlými dílky prezentovali i naši bonsaisté z Bonsai klubu Haná. Ti také uspořádali na Daliborce v průběhu roku tvořivé dílny pod vedením zkušených instruktorů.

Zámek Lešná u Valašského Meziříčí zve na Vánoční výstavu.
Červené baňky ve tvaru srdce či třpytivé baňky. Zámek Lešná je ve vánočním hávu

Během srpna, září i října byly v jednotlivých ZO pořádány výstavy ovoce, zeleniny a květin, kde se zahrádkáři prezentovali svými pěstitelskými úspěchy.

Tato výstavnická činnost vyvrcholila Okresní výstavou ovoce, zeleniny a květin v Čelčicích ve dnech 9. až 11. října a nejlepší exponáty byly pak vystaveny v expozici našeho ÚS na podzimní Flóře - Hortikomlexu v Olomouci ve dnech 14. až 17. října.

Naše expozice byla oceněna 3. místem za široký sortiment ovoce.

Josef Maršálek představil svou knihu Sexy dortíky.
FOTO: Cukrář Josef Maršálek, rodák z Hranicka, vydal knížku Sexy dorty

V halloweenském čase byla ve venkovních prostorách sídla ÚS na Daliborce uspořádána v komunitním duchu soutěž pro děti i dospělé v dýňodlabání. Organizátorem byla ZO PV1, která 27. listopadu za zvýšených hygienických podmínek zorganizovala i adventní tvořivou dílnu.

Ale nejen pěstováním mrkve a zelí živ je zahrádkář. V září jsme pro vlastní potěšení „utužení kolektivu“ zorganizovali druhý ročník turnaje v petangue, který konkrétně zorganizovala ZO ČZS Čelčice.

V souhrnu tedy nakonec můžeme konstatovat, že letošní činnost ÚS měla přesah i mimo okres a to jak v soutěžích pro děti a mládež, tak i v podpoře zahrádkářské činnosti (účast na podzimní Flóře Olomouc - Hortikomplexu Olomouc).

Andělský týden v Mateřském centru Cipísek v Prostějově.
OBRAZEM: Andělský týden s Cipískem v Prostějově si užili malí i velcí

Za tímto suchým konstatováním stojí práce mnoha členů územního sdružení i jednotlivých základních organizací a všem patří velké poděkování. Poděkování patří též spolupracujícím a sponzorujícím organizacím a podnikům (OÚ Čelčice, OÚ Smržice, SEMO a.s., Zetaspol s.r.o.).

Veškeré soutěže a výstavy finančně podpořily Statutární město Prostějov, Olomoucký kraj a MZe České republiky. Za všechny zahrádkáře okresu Prostějov děkujeme.

Listopadová sněhová nadílka na Prostějovsku.
Houbaření ve sněhu? Paráda, penízovka sametonohá ve sněhu září už z dálky

Veškerá výše zmíněná činnost je zdokumentována na webových stránkách ÚS ČZS Prostějov https://zahradkari.cz/us/prostejov/index.php

Ivana Hasalová,
předsedkyně ÚS ČZS Prostějov

Václav Havel v Prostějově 28. května 1990
Smutné výročí. Před deseti lety odešel Václav Havel. Podělte se o vaše vzpomínky