Adventní věnec je tradiční symbol západní církve sloužící k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. Obvykle má podobu věnce z jehličnatých větví ozdobeného čtyřmi svícemi.

Každou adventní neděli se zapaluje další svíčka. Svíce mohou být různě vysoké, různých barev, symetricky nebo asymetricky rozmístěné.
Zdobené věnce bez svíček, které jsou také nazývány adventní věnce jsou používány k ozdobení vchodových dveří.
Klasické adventní věnce byly zavěšované na stuhách, v posledních letech je nahradily věnce které se kladou přímo na svátečně upravený stůl.

Adventní neděle, jejich názvy a význam

První adventní neděle 29. listopadu - železná neděle
V tuto neděli se zapaluje na adventním věnci první fialová svíčka. Je to takzvaná svíce proroků. Svíčka symbolizuje naději. První adventní týden je spjat se svátky svaté Barbory a Mikuláše.

Druhá adventní neděle 6. prosince - bronzová neděle
Má reprezentovat lásku a Ježíškovy jesličky. V tuto neděli by se na věnci měla zapálit druhá fialová svíce. Této svíci se říká betlémská a symbolizuje mír.

Třetí adventní neděle 13. prosince - stříbrná neděle
V tuto neděli se slaví křesťanský svátek zvaný Gaudete, který je spjat s těšením se na narození Ježíše. Advent se přehoupl do druhé poloviny a získává více slavnostní nádech.

Čtvrtá adventní neděle 19. prosince - zlatá neděle
V tento den se zapaluje na věnci čtvrtá svíčka, která je symbolem míru, pokoje a lásky.


Už máte doma adventní věnec? Vyráběli jste si jej sami? Tvořili jste ozdobný také vánoční věnec na vaše dveře? Pochlubte se a pošlete nám fotografie vašich vánoční věnců, svícnů a ostatních dekorací, kterými si zdobíte v adventním čase váš dům, byt či zahradu. Nápady na vánoční výzdobu inspirujete také ostatní čtenáře.

Své fotografie posílejte pod heslem Advent na e-mail: Iveta.MacikSimkova@denik.cz. Vaše příspěvky pak uveřejníme v rámci rubriky Čtenář reportér na webu Prostějovského deníku.