Ve skleníku v bludovském kalendáři, který v obci obdrží každá domácnost, je na poslední straně moje a jediná zimní fotografie rozhledny. Lze ji navštívit procházkou přes přilehlý a oblíbený Lesopark Gryngle.

Bývalý zámecký skleník je působivě upravený a využívaný jako zahradnictví, od podzimu s útulnou kavárnou se samými dobrotami.

Zrovna v pátek večer si zde místní i přespolní zatančili a pobavili se s cimbálovkou. Vysokému skleníku sluší nové umělecké podlouhlé lustry zábřežského architekta Petra Molka. Hádejte, z čeho jsou vytvořeny, dozvíte se to na konci článku.

Kapela Poletíme.
Poletíme? i Th!s s Vojtou Kotkem. Na Špek na vzduchu za zvýhodněné vstupné

Následuje krátká procházka, kalorie je potřeba spálit pohybem. V létě otevřená venkovní galerie nabízí zajímavé velkoformátové fotky s místními pohledy. Naproti je pomník místního rodáka a ilustrátora Babičky Adolfa Kašpara.

Okolní prostor je vkusně vybaven masivními dřevěnými prvky. Klikatá lavice 25 m dlouhá a 6 m dlouhý stůl jsou vyrobeny z 300 let starého dubu. Z otvoru stolové desky vyrůstá kmínek mladého dubu.

Na stole je upevněno 24 kovových tabulek se jmény významných bludovských rodáků, urozených i neurozených. Zierotinové, později Mornstein-Zierotinové, měli a v současnosti opět mají v Bludově hlavní sídlo od roku 1805.

Dobročinnou akci se rozhodlo podpořit více než třicet umělců, mezi kterými je i Jindřich Štreit.
Benefiční výstava na pomoc Ukrajině. Více než 30 umělců darovalo svá díla

Kromě Adolfa Kašpara tabulky upomínají na zakladatele místních lázní, místního historika či zakladatele nejen bludovského Sokola.

Naproti přes křižovatku si můžete zkrátit čekání na autobus u obelisku s hodinami a jmény místních starostů od roku 1948.

Odpověď na otázku zní: Lustry ve skleníku jsou vytvořeny ze sádry a gázy.

Lenka Hoffmannová

Toulání okolo Horních Studének.
Toulání krajinou aneb Boží muka i bledule u potoka v Horních Studénkách