V poradně jsem se často setkávala s tím, že mnoho klientů vyřazovalo ze stravování tuky. Když jsem se zeptala proč, odpověď byla rychlá a jednoduchá. Protože jsem jeden velký tuk. Mnoho lidí žije s představou, že když mají kila navíc tedy s vysokým podílem tuku, musí ho z jídla eliminovat na minimum, protože je pro tělo nebezpečným faktorem číslo jedna. Jak to tedy je? Opravdu jsou tuky tak nebezpečné, nebo to je pouhý mýtus? A jak to máte vy? Vyřazujete ze stravy tuky, abyste získali optimální váhu? Pojďme se na to podívat společně a trochu podrobněji.

Co byste o tucích měli vědět?
Máme 2 typy tuků. Nasycené tuky (máslo, sádlo, mléko…), které tělu moc neprospívají. Zvyšují cholesterol, ucpávají tepny. Pak jsou nenasycené tuky (rostlinné, rybí, ořechy), ty mají pro tělo velký přínos. Čistí tepny, podporují funkci nervového sytému apod.

 Tuky jsou nezbytnou živinou
 Jsou významný zdrojem energie
 Tvoří buněčné membrány a obaly nervových vláken
 Mají termoizolační funkci
 Chrání břišní orgány
 Zlepšují chuť
 Podílí se na tvorbě hormonů
 Usnadňují vstřebávání vitamínů 

Více než na vyřazování tuků ze stravy se zamyslete nad množstvím konzumovaných tuků a nad kvalitou tuků. Upřednostněte rostlinné oleje, jezte pravidelně ryby, semínka, oříšky, protože hrají v těle nepostradatelnou roli a jsou pro správné fungování organismu velkým přínosem.

Mgr. Pavlína Podloučková