Národní parky a chráněné krajinné oblasti praskají ve švech. Jen na Sněžku 12. září vyšlapalo 9400 lidí. Navíc jich na nejvyšší vrchol v zemi řada přijela lanovkou.

Hrad Kašperk
Šumavské trojhradí - Gotický trojúhelník, který vás uhrane

„Zabrat“ od turistů v Krkonoších dostávají i pramen Labe či Mumlavské vodopády. Správy parků a CHKO řeší, jak proudy turistů zbrzdit nebo rozdělit, aby zamířily i doméně atraktivních lokalit.

Rozhodnou data

„Od jara se všemi správami našich národních parků diskutujeme různé možnosti, jak nadměrný počet turistů řešit. Rozhodující bude vyhodnocení, které připravíme na základě dat od správ národních parků, a také legislativní možnosti našich případných společných kroků,“ řekl Deníku ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Možných variant je podle něj více. „Řešení by mohlo spočívat v zavedení rezervace bezplatných časových vstupenek pro vstup na některá konkrétní místa v národních parcích či rezervacích,“ prohlásil.

V Krkonoších je rekordní zájem o hlavní turistické cíle.
Rekordní čísla ze Sněžky. Pěšky na ni chodí i devět tisíc lidí denně

Třeba na Šumavě již přes deset let regulují počet lodí, jež mohou splouvat Teplou Vltavu. Zatímco dříve na ni za sezonu vyplulo až 15 tisíc lodí, nyní je to jen necelá čtvrtina.

InfografikaZdroj: DeníkOmezení si vyžádala ochrana vzácné perlorodky říční. „Máme pozitivní reakce,“ uvedl ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený. Lidé jsou podle něj ochotni si připlatit. „Jedou v krásné přírodě a jsou tam skoro sami,“ vysvětlil.

Podle Ondřeje Špačka ze společnosti KROKEM, zaměřené na regionální poradenství, by zavedení vstupního poplatku mělo být pro regulaci počtu turistů až poslední možností. Sázel by zejména na komunikaci zúčastněných institucí a obcí. „Pokud chceme ovlivňovat turismus na Sněžce, tak je potřeba zarazit turisty ne až v Peci, ale už ve Svobodě nebo dokonce v Trutnově,“ uvedl Špaček.