Senioři se navíc mohou těšit na další valorizaci. Od 1. ledna se průměrný starobní důchod zvýší o 825 korun. K tomu dostanou především ženy takzvané výchovné – pět set korun za každé vychované dítě. „Očekáváme, že díky výchovnému přibude zejména babičkám, které v minulosti vychovaly potomky, průměrně 1100 korun,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Současná štědrost důchodového systému v Česku vynikne především ve srovnání se sousedními státy. Polští senioři se musejí spokojit s průměrnou penzí v přepočtu 15,6 tisíce korun, slovenští důchodci berou v průměru pouze 13 tisíc korun, jejich maďarští vrstevníci dokonce jen 10 tisíc korun. Také v poměru vůči mzdám jsou důchody u východních sousedů nižší než v tuzemsku.

Nový systém výplaty důchodů by měl být k jejich příjemcům vstřícnější ve více směrech
Novinky v důchodech: Jiné termíny výplat, vyplacené penze zůstanou pozůstalým

Nejvyšší penze jsou přirozeně tam, kde lidé v minulosti nejvíc vydělávali. V Česku se to týká hlavně velkých měst, Mostecka, Mladoboleslavska či Karvinska. Na opačném konci žebříčku jsou zemědělské periferie. Zatímco v Praze činil v září průměrný důchod 19 143 korun, na Znojemsku to bylo pouze 16 686 korun.

České ženy pobírají dlouhodobě výrazně nižší důchody než muži. Aktuálně je rozdíl větší než tři tisíce korun, od Nového roku tuto nerovnost sníží zmíněné výchovné. Vzhledem k tomu, že dámy mají delší naději dožití, však stát už v současnosti na jejich penze vynakládá více prostředků než na důchody jejich mužských protějšků.