Voliči novým projektům fandí

ANO Už třikrát po sobě ve volbách výrazně uspěla hnutí, která se vymezovala proti tradičním politikům. V roce 2010 to byly věci veřejné, v roce 2013 ANO a v roce 2017 Piráti. ANO premiéra Andreje Babiše lze dnes už počítat ke klasickým partajím. Piráti k tomu směřují. Občané vidí nenaplněné sliby vlády a prázdnou kritiku opozice. A Robert Šlachta má pověst rázného muže, který umí svou práci.

NE Hnutí Přísaha začalo pozdě a v nejméně vhodnou dobu. Konkuruje mu navíc projekt Mikuláše Mináře, známého z Milionu
chvilek pro demokracii. Ten má podobný program a míří na podobné voliče. Sám Šlachta nedokáže reprezentovat důvěryhodnou stranu, potřeboval by jiné známé tváře, přinejmenším jako krajské lídry. Ty zatím nemá a získá je jen těžko.

Robert Šlachta
Robert Šlachta míří na dráhu politika: Nechci, aby se mafiáni smáli

Covid přeje kritikům systému

ANO Ať už jsou vynucené nebo nevynucené, lidé vidí chyby vlády v boji proti epidemii. Jedni si stýskají na chaos v komunikaci, další na špatně připravené očkování, jiní zas na nepromyšlená otevírání a zavírání země. Všichni mají pravdu. Vleklá epidemie prohlubuje frustraci ve společnosti. Pokud se objeví důvěryhodný kritik systému, má střelivo proti tradičním politikům doslova na ulici.

NE Přes dramatický průběh druhé vlny pandemie má vláda překvapivě dosud slušnou podporu. Lidé chápou, v jak obtížné je situaci. Covidové zákazy mítinků a dokonce i menších shromáždění navíc budou platit patrně dlouho do jara. Pokud chcete představit novou stranu, musíte projet republiku. To bude mít Robert Šlachta velmi ztížené. Média a sociální sítě nestačí.