Byl to čin státního terorismu

ANO Je to jako z filmu o Bondovi, ale temného, kde agenti 007 jsou lumpové. Dva nenápadně, až naivně vypadající strejdové se vnutí do muničního skladu a vyhodí ho do povětří. Pár let nato titíž chlápci s právem zabíjet otráví v Británii zběhlého agenta novičokem. To vše se děje pod ochranou nejen rozvědky, ale celého ruského aparátu. Ten už prohlásil, že viníky nikdy nevydá.

NE Česká vláda o celé věci věděla týdny, možná měsíce. Proč váhala se zveřejněním a odvetnými kroky. Asi si nebyla jista. Teprve hrozba provalení celé věci přinutila Andreje Babiše vystoupit. Nabízí se i otázka, co by z exploze Rusko mohlo mít. Škoda z prozrazení akce mnohonásobně převyšuje „užitek“ ze zničených zbraní. Celé je to přitažené za vlasy.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Je správné, že Andrej Babiš odvolal Jana Blatného?

Rusko pod Putinem je „lotrovský stát“

ANO Vladimir Putin postupně zavedl v zemi totalitu a doslova samoděržaví. Drží občany v poddanství a odpor nemilosrdně trestá. Kde může, ukousne cizího území. Zabral Krym, kouskuje Gruzii i Ukrajinu. Jeho cílem je získat zpět střední Evropu, která byla vazalstvím Sovětského svazu. Putinovu mašinérii lze zadržet jen hrozabami a silou.

NE Putin hájí ruské zájmy ostře a rozhodně, ale to mocnosti dělají. Podívejme na Ameriku ve Střední Americe, Čínu v Africe či Turecko na Blízkém Východě. Rusko je ale pro Evropu dobrý obchodní a zahraničně politický partner. Navíc dosahuje v mnohých oborech vědy a průmyslu skvělých výsledků. Slovanští Rusové jsou tradičně dobrými přáteli Čechů.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Má být Rusko vyloučeno z dostavby Dukovan?

Praha je rejdištěm ruských špiónů

ANO České úřady v odpověď na teroristický útok ve Vrběticích vypověděly osmnáct ruských diplomatů, kteří jsou usvědčenými agenty. To je jen špička ledovce. Naše tajné služby opakovaně poukazují na to, že Česko je základnou pro operace Putinových špehů po celé Evropě. Vytvářet ze svrchované země takovou základnu svědčí o nepřátelských úmyslech.

NE Ruská ambasáda v Praze je velká. Pracuje tady přes sto třicet lidí. Pokud z nich osmnáct pracovalo pro tajné služby, odpovídá to v přepočtu běžnému průměru. V mezinárodních vztazích je tolerovanou zyvklostí, že na velvyslanectvích, a to i v spřátelených státech pracují zpravodajci, kteří sbírají informace. Samozřejmě při menším počtu diplomatů je i jich míň.