O posledním víkendu se taková nátlaková demonstrace konala před domem v Brně-Medlánkách, kde bydlí ministr školství Robert Plaga. Ještě předtím se demonstrovalo u domu ministra zdravotnictví Jana Blatného a ještě o něco dříve se demonstranti sešli před domem premiéra Babiše. Adresy různé, všechny jmenované však spojuje jedna politická strana – hnutí ANO.

Autor je právník a vysokoškolský pedagog

Ačkoli je možné rozumět frustraci lidí, neboť mnozí z nás se kvůli pandemii dostávají do skutečně velkých potíží, ať už existenčních nebo psychických, myslím si přesto, že narušování soukromí politiků a jejich rodin je již za hranou.

Nemohu být, tím spíše jako právník, pro omezování ústavní svobody shromažďovací. Avšak stejně tak by mne nikdy nenapadlo jít demonstrovat před soukromý dům politika či političky, byť by byli krajně neoblíbenými. 

Petr Kolman: Ne, šéfe, předbíhání je blbý recept

Mimochodem, uvědomují si demonstranti třeba to, že, mimo jiné, ruší klid a soukromí sousedů oněch politiků, jimž přišli spílat? Ti přece s výkonnou politikou nemají nic společného a pandemií trpí jako všichni ostatní.

Jsem si samozřejmě vědom, že soukromá sféra ministra (či jakéhokoli jiného politika) je do určité míry omezená, o čem mluví i nejeden soudní rozsudek. Ovšem nedotknutelnost soukromí platí nezadatelně i u politiků.

A to i u těch, na kterých bychom si rádi zchladili žáhu. Zastávám názor, že politická diskuse v právním demokratickém státě má prostě probíhat na veřejné půdě, nikoli před kuchyní ministra nebo premiéra. Nedělejme ze své pandemií sužované domoviny ještě navíc Divoký východ. 

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Petr Kolman: Praktici školství prospějí

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.