Autor je historik a politolog

USA jsou prostě vždycky planetární inspirací! Klasický budovatel globálního kapitalismu Donald Trump sice právě vystoupil z hereckých odborů, jež jej hodlaly (tak trochu v souladu s duchem doby) vyloučit pro necharakterní herectví, ale jeho podivné pózy tu s námi vydrží. Infantilní trumpovský duch rozhodně nezůstane „Sám doma“.

Ve své univerzálnosti bude kráčet dál, byť je nakrásně samotný Trump politickou mrtvolou. Na jejím pozadí plném neochoty umět prohrávat či respektovat demokratické procesy vyroste ještě mnohé. Trumpovský přístup k politice zůstane obdivován i napodobován mnohými. Mezi nimi stojí za zmínku našinecký europoslanec Alexandr Vondra, který už od minulého režimu představuje mimořádně úzkou spojnici mezi tuzemskou politikou a zájmy amerického velvyslanectví v Praze…

Spisovatelka Irena Obermannová: Sex je náš. Babičky jsou nejlepší milenky

Trump bude nyní pravděpodobně při impeachmentu rychle podruhé osvobozen, protože nikdo (dokonce ani Bidenovi lidé) nemá zájem na přílišném rozmazávání maléru hraničícího s pokusem o státní převrat. Už s ohledem na kovidovou situaci či tolikrát pro nesvobodu kritizovanou ČLR a Ruskou federaci je tuto nutno špinavou záležitost co nejrychleji smést ze stolu. Snad již během týdne. Bude to prý „rychlý proces“. Zůstane nejspíše toliko u příležitostného přežvykování exprezidentova machismu, venkovanství anebo onoho trapného obvinění, že byl sovětským/ruským agentem.

Vzhledem k míře dlouhodobého rozštěpení USA, které Obamův nástupce pouze využil a vystupňoval, je zapotřebí jako soli, aby se společnost co nejvíce zklidnila. Aby po sociálních sítích konečně přestaly mezi americkými občany kolovat „nezvratné důkazy“ o ukradených volbách.

A vůbec - aby se vybičovaný lid, v němž je militarismus zakořeněn, co nejvíc zklidnil. Vše se proto zase bude obracet směrem k tradičnímu střednímu proudu politiky, proti němuž Bidenův předchůdce nevybíravě bojoval. V podstatě tím ale vlastně jen dosáhl toho, že se zjevilo podstatně víc žírného prostoru pro některé (tentokrát spíš levicové) křiklouny a radikály.

Pavel P. Kopecký: Minář a Babiš: dva politické protipóly?

Namísto konzervativců vedených svébytným oligarchou, jehož obdobou byl v Itálii Berlusconi a v našich končinách zůstává Babiš, se asi daleko mohutněji prosadí standardnější oligarchické sítě s liberálním nátěrem.

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

K dotažení jim zůstanou záležitosti jako generaci trvající válka v Afghánistánu, vztahy s rozpínavým Íránem a úzce provázaným Izraelem, dlouhodobé strukturální hospodářské problémy USA a tak podobně. Za nich se budou Spojené státy dál rychle vnitřně měnit přímo před očima, a samozřejmě nepřestane ani jejich pozvolný globální strategický ústup. Z propadu slávy Západu pak vzniknou i další rozbroje v rámci euroatlantického prostoru. Což se přímo týká, nenamlouvejme si, že ne, také české kotliny.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.