Ve čtvrtek zažila triumfální pocit vítězství nad Babišem, aby ji vlastní hejtmani rychle vrátili do reality. Lekli se toho, že by boj s epidemickou hydrou měli kompletně na svých bedrech. Což mimo jiné znamená, že by museli z krajských pokladen platit odškodné za provozovny, které by uzavřely územní hygienické stanice.

Piráti a STAN porážejí ANO. Důvod k jásotu?

Proto po víkendovém jednání hromadně požádali vládu o vyhlášení dalších dvou týdnů stavu nouze. Stanovili si několik podmínek, ale ty dvě zásadní – návrat dětí do škol a nový pandemický zákon – stejně měli ministři projednat už v pondělí.

Svízelnou situaci okamžitě uchopil šéf SPD Tomio Okamura. Jeho poslanci nouzový stav nikdy nepodpořili. Nyní populistický nacionalista Okamura pozvedl prapor ústavnosti a dostal se do jedné řady s ikonou demokratických liberálů, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem z ODS. Oba soudí, že vládní postup je protiústavní, s čímž souhlasí takové právní eso, jakým je profesor Jan Kysela.

Co teď? Podpoří strany dvou předvolebních bloků hejtmany, nebo Okamuru? Je nesmysl, aby se jejich lídři drželi teze, že záleží na tom, zda bude kabinet plnit jejich požadavky.

Volby, urna - ilustrační foto
ANO ztratilo náskok. Volby by podle nejnovějšího modelu vyhráli Piráti a STAN

Buď je jeho postup v souladu s Ústavou ČR, nebo není. Buď je sněmovna suverénem a vláda je jí odpovědná, nebo není. Takhle to dopadá, když se hlasuje, aniž by se přemýšlelo.

Vskutku by mě zajímalo, jak poslanci pěti opozičních stran vysvětlí, že zatímco minulý čtvrtek hájili zájmy a práva svých voličů, tento týden opačným postojem budou dělat totéž.