Sněmovna dnes schválí Senátem vylepšený pandemický zákon, ale ten je momentálně vládě k ničemu. Neobsahuje totiž pravomoc, která je nyní nejdůležitější, a tou je omezení volného pohybu.

Bez nouzového stavu nemůže lidem přikázat, aby necestovali mezi kraji, natož se nevzdalovali na více než pár kilometrů od svého bydliště, pokud nejedou do práce nebo za lékařem. Přesně jako to třikrát udělal Izrael, náš vzor a stát, kde už se od půlky února všechno vrací k normálu. Nechápu, proč si premiér Babiš pořád telefonuje se Benjaminem Netanjahuem, když se z toho nedokáže poučit.

Totální uzamčení, nebo země mrtvých

Babišův tým nemusí tápat a dumat. Čísla hovoří jasně. Musejí se zavřít všechny školy a obyvatelstvo zamknout doma. Chaty a výlety čtrnáct dní počkají. Jinak totiž budou umírat nejen lidé s covidem, ale také pacienti s jinými potížemi, pro něž nebude v nemocnicích místo. V takové situaci není žádný prostor pro politické hrátky. Vláda se musí s opozicí domluvit na přechodu ze současně právně pochybného stavu nouze na ústavně čistý model. Nejlépe vyhlásit ho v neděli na 30 dnů, přičemž restrikce lze postupně mírnit.

Aby to proběhlo hladce, je nezbytně nutné, aby všechny vládní kroky byly řádně odůvodněny, testy plynule dodávány do firem a všechny vakcíny okamžitě aplikovány.