Západ se s rostoucím počtem očkovaných začne vzpamatovávat. Částečně díky tomu, že si na restart hospodářství půjčil či natiskl peníze. To je i případ naší EU, která od jara začne rozdělovat první stovky miliard eur z plánu obnovy. Využití peněz, největší krátkodobé finanční injekce, kterou Unie svým zemím poskytla, bude ale z velké části záviset na národních vládách včetně té české.

Vakcína proti koronaviru dostala bezpečnou zelenou

Unie si ale díky novému nástroji v podobě navázání unijních prostředků na dodržování právního státu více ohlídá, aby část peněz nezmizela v kapsách vládnoucích politiků a jejich rodin – jak se to v posledních letech hlavně v nejmenovaná podunajské zemi dělo.

Velká Británie nakonec odešla z EU nejlépe, jak jen s Borisem Johnsonem a jeho vládnoucí partou brexitářů odejít mohla. Udržením celní unie byla udržena i největší ekonomická zóna světa. A tím i životně nezbytné předpoklady pro to, aby se vztahy nás, tedy EU, a Londýna, mohly v příštím roce i dalších letech spíše zlepšovat.

Obnova západu i planety

Blahodárný vliv na kondici Západu bude mít i zmizení přízraku v podobě amerického prezidenta Donalda Trumpa, byť obnova zdraví demokratické části světa podobně jako po koronavirové pandemii chvíli potrvá. Joe Biden je pro toto uzdravování skvělá volba a lze jen doufat, že Unie nebude jako celek hrát po čtyřech letech nepřátelského „trumpismu“ ukřivděnou. Ve spolupráci s těmito USA se začne opět vážně brát hrozba globálního oteplování. To je šance na rychlý technologický pokrok, který umožní, abychom planetu začali obnovovat, a ne dál ničit.

Vakcína proti covidu je Boží vánoční dar nám všem

Vše samozřejmě nebude růžové.K brutální diktatuře a obludnému kultu osobnosti směřující Čína bude rostoucí hrozbou. Pozitivní ale je, že Západ se poučil a Pekingu už nevěří, což je základ pro narovnání vztahu s totalitní Čínou. Ve zkoušce s „čínským virem“ Západ obstál a dokázal zvítězit nad zákeřnou nemocí vlastními prostředky, aniž by se trvale vzdal svých hodnot.

Tento rok bude i proto dobrý. Nečekejme zázraky, jako při každém zotavování půjde mnohé pomaleji, než bychom chtěli. Ale brzy bude stále lépe. Virus nás oslabil, ale mnohému i naučil. Třeba nevěřit populistům a demagogům. Ti ukázali jen svoji neschopnost. Tento rok bude v některých demokratických zemích, včetně té naší, šance sebrat jim možnost vládnout nám.