VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zpočátku pekla bezlepkové moučníky pro slepice, nyní radí, jak na celiakii

/ROZHOVOR/ - Horší výběr v restauracích, obtížnější pečení a vaření. A také dražší stravování. S tím se musí každodenně vyrovnávat celiaci a jejich rodiny. Lidem na Prostějovsku, kteří si musí odpustit kvůli celiakii jídla obsahující lepek, však řešit tyto problémy pomáhá Ludmila Bednářová.

11.5.2017
SDÍLEJ:

Ludmila Bednářová ze sdružení Sedmikráska.Foto: Deník / Sobecký Michal

Ta před dvaceti lety založila občanské sdružení Sedmikráska, které pomáhá informoval lidi právě o bezlepkových dietách a možnostech stravy. „Když srovnám tehdejší dobu a dnešek, je to tisíc a jedna,“ říká k posunu v informovanosti i výběru bezlepkových potravin.

Paní Bednářová, na úvod bych vás poprosil, abyste Sedmikrásku blíže představila. Co stálo za jejím vznikem?

Sdružení jsem založila v roce 1997. Důvodem bylo, že se čtyři roky předtím narodil můj syn, jemuž byla diagnostikovaná celiakie. Diagnostiku jsme si vyslechli od primářky v nemocnici, následně jsme se ale ocitli bez informací o tom, co vlastně syn může jíst, co mu můžu vařit. Založila jsem tak tuto organizaci, aby se budoucí i současné maminky, u nichž v rodině celiakie je, neocitly ve stejné situaci.

#clanek|3225377#

Jak konkrétně vy nebo další členové sdružení radíte a pomáháte?

Dávám informace, jindy odkazuji na pacientské organizace. Přibližuji také možnosti ve stravování, nabízím recepty a zkušenosti.

Jak byste realitu devadesátých let pro celiaky srovnala s tou současnou?

Informovanost je díky technickým možnostem lepší. Někdy se ale objevují i nepřesnosti. Podle mě je ale lepší osobní kontakt s člověkem, který se problematice věnuje, než vyhledávání na internetu. Co se týká třeba zásobování bezlepkovými potravinami, to je dnes někde jinde než v devadesátých letech. Tehdy byla na trhu prakticky jen sójová mouka.

Bylo pro vás tedy těžké se v polovině devadesátých let přizpůsobit, zorientovat se v možnostech?

Bylo to velmi těžké. Vrátila jsem se domů a nevěděla jsem, co mám vařit, čím syna živit? Primářka mi tehdy slíbila, že mi najde nějaké informace. Ale do čtrnácti dní. Do té doby i poté jsem musela objíždět zdravé výživy v širokém okolí – Olomouci, Vyškově či Kroměříži a zjišťovat, a nakupovat. Všude byla již zmíněná sójová mouka základem. Výsledkem bylo, že si na ni po třech letech syn vytvořil silnou alergii. Naštěstí mi paní poradila, jak si vyrábět mouku z rýže. Ta tehdy k dostání nebyla.

Pamatuji si také na mé začátky s bezlepkovým pečením. Používala jsem mouky jedné pražské firmy, výsledky však byly žalostné. Většina jídla končívala u slepic. Dítě ho prostě odmítalo. Dnešní možnosti a tehdejší, to je však tisíc a jedna.

#clanek|3224414#

Jak v současné době Sedmikráska působí?

Jsme takovou linkou první pomoci. Necháváme na nás kontakty ve zdravých výživách i v nemocnici. Po kontaktování se pak se zájemci o informace a rady většinou osobně sejdu. Dávám pak třeba základní rady, jak a z čeho péct, třeba chleba i moučníky. Také pořádáme kurzy bezlepkového vaření a pečení na prostějovské základní škole Melantrichova. Učíme od základního pečiva, až po to vánoční.

S jakými dotazy se na vás většinou lidé obracejí?

Prvním obvykle bývá, kde se onemocnění vzalo. Na to odpovídám, že je genetické. Někdy se na to u dospělých zapomíná. Chodí k doktorům s bolestmi svalů či hlavy, s psychickými problémy. Přitom může jít o nerozpoznanou celiakii. Při takovém podezření doporučuji, aby si nechali udělat u lékaře testy na protilátky. Zároveň říkám, že důležité je nechat si testy udělat před zavedením bezlepkové diety. Nejlepším postupem je absolvovat testy, pak biopsii a až následně na radu lékaře nasadit bezlepkovou dietu.

Setkávám se i s dotazem na to, zda je špatně, když si dítě s celiakií dá bezlepkovou snídani, svačinu a oběd a pak to vylepší pizzou nebo koblihem. To není zrovna dobrá volba. Například docent Nevoral, který se tímto oborem zabývá, při přednášce poznamenal, že když je takto střevo průběžně drážděné, dochází na záněty a zdravotní problémy. Pokud ale dospělí člověk třeba na dovolené na pár dní upustí od diety a pak se k ní bez výjimek po návratu zase vrátí, není to takový problém.

#clanek|3222201#

Doporučila byste bezlepkovou dietu i zdravému člověku?

Je to plnohodnotná strava, tělo při ní nestrádá. Myslím si, že u zdravého člověka je to zbytečné. Existuje pak i vědecká studie hovořící o tom, že tato dieta pomáhá lidem se schizofrenií a autismem a může mít vliv na psychické zdraví člověka.

Důležité pak je vědět, že v meziválečných letech pšenice, žito a ječmen obsahovaly třicet procent lepku. Šlechtěním jsme se ale dnes dostali na nějakých šedesát až osmdesát procent. Když se srovná tehdejší a dnešní mouka, kvalita je nyní vyšší, ale je to na úkor množství lepku, na které není zažívací trakt člověka uzpůsobený. Trendem tedy je, že celiaků přibývá. Chápala bych tedy člověka, který chce od celiakie uchránit svou rodinu, že si bezlepkovou dietu naordinuje. Když si to ale někdo řekne, musí počítat s tím, že se mu jídlo prodraží a to až tak o tři tisíce měsíčně. Když totiž třeba srovnám běžnou a bezlepkovou mouku, tak je rázem ze sedmnácti korun za kilo devadesát a více.

Jsou podle vašich zkušeností kolem celiakie mýty?

Moc ne. Snad je to, že když si sem tam dietu poruším, nic se nestane. Nepříliš známým faktem naopak je, že v začátcích u celiaka je problém, že jeho středa nezpracují mléčné bílkoviny, později už ale bezmléčná dieta nebývá potřeba.

Je podle vás lepší si bezlepkové pokrmy připravovat sama nebo je už kupovat?

Rozhodně připravovat. K dostání jsou i ve větších obchodech třeba bezlepkové chleby, ale ty průmyslově dělané často nezasytí. Zůstává faktem, že při bezlepkových i jiných dietách strávíte hodně času u sporáku.

#clanek|3222447#

Jaká je vaše a synova zkušenost s bezlepkovými jídly v restauracích?

Syn je hlavně nadšený z Velké Británie, kde měl možnost navštěvovat bezlepkové restaurace. A bylo to stoprocentně bezlepkové jídlo. Což není lehké, protože dnes se skrývá skoro ve všem. Nemusí být sice nebezpečný, pro lidi, kteří jsou na něj ale opravdu citliví, však i může. Podle jeho zkušeností se dá ve světě dobře bezlepkově najíst, v Česku to bývá větší problém. Už jen proto, že stačí třeba z jídla běžného dát vařečku do bezlepkového. A už je problém.

Mohou si tak lidé v České republice vůbec bezlepková jídla při návštěvě restaurace najít?

Moc si pravda vybírat nemohou. Obvykle jsme to řešívali po dohodě přírodním plátkem masa s oblohou. Je ale těžké si v jídelním lístku vybrat a nebylo by špatné, kdyby si majitelé restaurací vzali příklad z Anglie. Setkala jsem se ale třeba ve Vyškově s tím, že zde v jednom podniku dělali každý den bezlepková jídla. A také situace ve školních jídelnách se zlepšila.

Autor: Michal Sobecký

11.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Chceme větší bazén! Pod peticí přibývá podpisů

Ilustrační foto.

Vzhůru na muzejní noc, láká i na výstavu o pravěku

DOTYK.CZ

Lžete a zase lžete, pronesla Valachová a pak se rozplakala

/ANKETA/- Zasedání parlamentních výborů nebývá nijak dramatické. Až na výjimky. Tou bylo středeční jednání senátního školského výboru, který posuzoval návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, jehož hlavní součástí je kariérní řád.

První ročník turnaje ovládla droždínská mládež

Sezónu mají kluby dávno pryč, řada z jejich hráčů však naopak stále má chuť si zahrát. Florbalisté prostějovských Playmakerů se tak rozhodli pro takové nadšence založit nový turnaj. A ne ledajaký: klání s názvem Playmakers junior cup je totiž určené jen starším žákům a dorostencům.

20 let od tragické exploze v jesenických lázních

Byla krásná slunečná neděle, 25. květen 1997. Točitými dveřmi vstoupil do Sanatoria Priessnitz lázní v Jeseníku vysoký mohutný šedovlasý muž.

Řidiči nenáviděná vlečka ve Vrahovické má konečně zmizet

Výmol za výmolem a na závěr díra, po níž si zanadává ne jeden, ale tisíce řidičů denně. Řeč je o současném stavu Vrahovické ulice.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies