A mnozí lidé volání jednoho z nejstarších supermarketů v Prostějově vyslyšeli.

Snad je přivábil povzbudivý úsměv pracovníků provozovny, kteří se z letáků na nákupuchtivé Prostějovany neúnavně usmívali, každopádně krátce před hodinou H, sedmou hodinou, bylo rozsáhlé parkoviště před Kauflandem už zpola plné.

Jaké pak bylo překvapení lidí, když zjistili, že se do obchodu nedostanou. Ještě ne.

"Moc se omlouváme, ale dnes Kaufland nakonec ještě neotevírá. Možná příští týden," zněly věty pracovníků řetězce, kteří jako omluvu rozdávali bonboniéry a láhve vína.

Některé lidi tím alespoň částečně uklidnili. Stejně jako tvrzením, že došlo k problémům s kolaudací stavby.

"Když jde o kolaudaci, nikdy nevíte, co se přihodí. Pokaždé se najde na stavbě nějaký zádrhel," vzal situaci smířlivě asi padesátiletý muž. Žena, která s ním do Kauflandu dorazila, taktéž brala věc sportovně.

"Tak přijedeme příště. Ale je to takové zvláštní, když už dají dobu otevření i do letáků, tak by člověk očekával otevření. Tohle jsme tedy nečekali," poznamenala Hana Novotná.

"Mohli dát vědět"

Jiní lidé odcházeli spíše rozezlení. Na sídlišti Šárka, z něhož někteří dorazili, a které sousedí s Kauflandem, bydlí totiž právě především starší lidé, kteří to nemají s pohybem jednoduché.

Nehledě na bydliště však řada nakupujících neskrývala rozčarování.

"Mohli dát vědět, co se děje. Alespoň dva tři dny dopředu. A ne až ve chvíli, kdy sem přijde," říká další žena, která se právě dozvěděla, že v Okružní ulici nenakoupí.

"Tohle je nepříjemné teda. Řekla jsem jim, že je to hned na začátek pěkná vizitka," sděluje mi žena, která se představuje jako Božena.

Kaufland se omlouvá

Společnost Kaufland se k situaci vyjádřila před devátou hodinou ráno.

"Omlouváme se všem zákazníkům, kteří se ve čtvrtek těšili na naši prodejnu Kaufland v Prostějově v Okružní ulici. Plánované otevření této prodejny musíme z důvodu absence jednoho ze zákonem stanovených povolení posunout. V souladu s platnou legislativou České republiky a zásadami společnosti Kaufland jsme se rozhodli přistoupit k tomuto kroku," uvedla Renata Maierl, mluvčí firmy. 

Dále se omluvila za letáky, které lidi dostali, a v nichž byl za datum otevření určen právě čtvrtek. "Výroba a roznos prospektu Kaufland včetně brožurky k otevření byly bohužel naplánovány v dlohoudobějším horizontu, a nebylo
již možné je zastavit," vysvětlila.

Obyvatelé jihu a východu města byli v minulých měsících odkázáni na vzdálenější supermarkety nebo menší obchůdky. Od února byl totiž kvůli rekonstrukci uzavřený Lidl v ulici Újezd, který ale už stihl otevřít v polovině července. Kaufland měl být podle poůvodních plánů uzavřen zhruba od půlky června do poloviny letních prázdnin. 

Budova Spektra v prostějovské ulici Vápenice.
Dům dětí a mládeže na Vápenici čeká oprava, s divadelním sálem se ale nepočítá