Pokud by se přesně 1629 šoférů na Šumpersku právě teď podívalo na své řidičáky, zjistili by, že by potřebovaly vyměnit, mají totiž po datu platnosti. Přestože systémy dopravních odborů v dalších větších městech v Olomouckém kraji nedokáží konkrétní čísla poskytnout, že je letošek rokem, kdy má spousta řidičů žádat o výměnu dokladu, je jasné.

„Oproti loňskému roku registrujeme letos větší počet případů, kdy lidé žádají zrychlenou výměnu řidičských průkazů do pěti dnů za zvýšený správní poplatek. To signalizuje, že přibývá aktivních řidičů, kteří přicházejí svůj řidičský průkaz vyměnit na poslední chvíli nebo rovnou po pozbytí jeho platnosti," upozornil Ivan Rašťák z olomouckého odboru agendy řidičů a motorových vozidel. V Olomouci ročně vymění osm až deset tisíc řidičáků.

Situaci s propadlými doklady potvrzují i členové krajského Bezpečnosti silničního provozu (BESIP).

„Poměrně často narážíme na řidiče, kteří mají řidičský průkaz buďto po datu platnosti, nebo se nezadržitelně blíží," varoval Miroslav Charouz z BESIP. Poslední větší vlna povinných výměn před třemi lety se týkala dokladů z let 2001 až 2004.

Výměna řidičského průkazu je zdarma a trvá dvacet dní. Pokud na nový řidičák někdo spěchá, zaplatí pětistovku a má ho za pět dní.

S dočasným průkazem, jako je tomu například u občanek, ovšem z úřadu odejít nemůže. Jestliže šofér starý řidičský průkaz neodevzdá, hrozí mu až pětitisícová pokuta.