Kámen úrazu je však v tom, že tento pozemek sousedí ze tří stran s reálným gymnáziem.

A jedná se tedy o plochu bývalého židovského hřbitova, místa o jehož rehabilitaci se vedou spory.

„Nejprve jsme kontaktovali Federaci, zda by neprodala pozemek. Chtěli bychom ho kvůli rozšíření hřbitova. Místo koupi však odpovědí byla žádost o směnu pozemků kolem gymnázia a tu zastupitelstvu nedoporučujeme provést,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Pospíšil.

Pozemek, který Židé žádali obklopuje školu ze severu, západu i východu.

Zahrnuje park před školou, kde Federace prosazuje vytvoření pietního místa, ale také parkoviště, plochy před školou i jedno hřiště.

„Je to pozemek, o jehož budoucnost vedeme spory. Jednání o něm stále probíhají, my třeba navrhujeme posunout pietní místo blíže k Lidické ulici a zachovat zároveň park pro volné procházení,“ řekl náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Kam o víkendu? Do nitra přehrady, na mažoretky i Kelty

Pořád věřím na zázrak

Samotný ředitel Reálného gymnázia Rostislav Halaš se k věci vyjádřil stručně.

„Zatím jsem neviděl od Federace projekt na úpravu místa, stejně tak jako město. S městem ale spolupracujeme. Platí hlavně, že při jakékoli úpravě musí být zachován chod školy,“ zdůraznil ředitel.

Kolem bývalého hřbitova ve Studentské ulici už dobré tři roky vedou město s představiteli židovských organizací spory. Nyní probíhají od ledna jednání i za účasti expremiéra Vladimíra Špidly.

V jejich úspěch však například Tomáš Jelínek s nadace Kolel Damesek Eliezer, která úpravu místa požaduje, příliš nevěří.

„Lidé v čele města se podle mě domluvit nechtějí. Třeba se ale něco změní, pořád věřím na zázrak,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Čekání na obchvat Prostějova: polovina pozemků je vykoupených

Ředitel záchranky souhlasí

Zároveň zaslal do redakce Deníku vyjádření záchranné služby Olomouckého kraje podepsané jejím ředitelem Petrem Hubáčkem.

To obsahuje souhlasná stanoviska k možnému projektu, podle kterého by se mohlo místo ze strany židovských organizací přetvořit.

„Jen dále rozpracováváme řešení, které jsme městu navrhli loni v lednu. A můžeme rovnou ujistit, že vchody do školy by se při jeho realizace neměnily,“ reagoval rovnou Jelínek na jednu z výtek, která na Nadaci od veřejnosti směřuje.

Obě strany, tedy město a představitelé Židů, pak potvrdily, že jednání budou pokračovat.

ČTĚTE TAKÉ: Dopravní horor za dveřmi: brzy neprojedete na Němčice ani na Protivanov

Celostátní téma

V případě židovského hřbitova se z čistě prostějovské záležitosti stalo během posledního roku celostátní téma.

K problematice už se tak vyjádřila kancelář prezidenta, olomoucký arcibiskup či akademici, zahraniční rozměr všemu pak dodaly články v prestižních amerických denících.

Konečné vyřešení sporu, tedy rozhodnutí o tom, zda a pokud ano, tak jak se upraví parčík ve Studentské ulici, však zatím není v dohledu.

ČTĚTE TAKÉ: Židovský hřbitov je v hledáčku americké diplomacie