VYBERTE SI REGION

Zeliáda trhala rekordy v počtu návštěvníků i vzorků

Víceměřice – Zelí, marmelády, okurky, kompoty, med, ořechové škvarky, a dokonce i klobáska, to vše mohli vidět a hlavně ochutnat návštěvníci známe víceměřické zeliády. V sobotu odpoledne se na osmdesát degustátorů vrhlo na nejrůznější pochutiny a rozdávali známky jako ve škole.

30.1.2016 AKTUALIZOVÁNO 30.1.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
29 fotografií
Zeliáda a ovocné mlsy ve Víceměřicích

Zeliáda a ovocné mlsy ve VíceměřicíchFoto: DENÍK/Lukáš Horák

„Máme tu nejvíc vzorku v historii. Loni jsme měli sto čtyřicet osm a mysleli jsme si, že je to strop. Letos však máme sto šedesát dva vzorků celkově, tedy v kategoriích zelí, okurky, přílohové zeleniny, marmelády, kompoty a v kategorii jiné. Tam máme věci, které se nedají moc zařadit jako klobása nebo ořechové škvarky. No a navíc máme ovocné medy," vyjmenoval předseda víceměřických zahrádkářů a pořadatel zeliády Petr Buriánek.

Organizátor celé akce taky řekl, proč počet vzorků stále roste: „Skoro každý má nějakého známého, který se o akci dozvěděl a přihlásil se. No a dnes můžeme říct, že soutěžící jsou z celého Prostějovska."

Nezahálel ani sám pan Buriánek, který soutěžil se čtrnácti vzorky. Já tady mám čtrnáct vzorků. Dělám to hlavně proto, že kdyby se lidi sekli a nechtěli nám nic dát do soutěže, tak aby bylo co hodnotit," zdůvodnil svou účast v soutěži Petr Buriánek.

O pochutiny byl velký zájem i mezi návštěvníky, kteří také trhali rekordy.

„Máme tu i dost lidí, co přišli koštovat. Tolik jich tu snad nikdy nebylo. Měli jsme připravených osmdesát míst a ty jsou obsazeny," usmíval se spokojeně Petr Buriánek.

Nádhera, navíc mi chutná

Spokojeni byli i samotní degustátoři. „Je to tu úplná nádhera, navíc mi chutná. Jsem tu po deváté a je tu zase hodně lidí, dobrá nálada. No prostě pohoda," říká pravidelný návštěvník zeliády Jaroslav Horák zvaný Včelka.

K němu se připojila i Zdeňka Dosedlová: „Je to tu vynikající, ale zatím jsem hodnotila jen sladké. Jsem tu s dětmi a pro ně okurky a zelí nejsou."

Svým potomkům dal přednost v degustaci také opodál stojící tatínek Kamil: „Já jsem toho taky moc neochutnal, protože zatím chutnaly děti, ale udělovaly samé jedničky a dvojky. Jinak atmosféra je tady opravdu úžasná."

A jak vlastně vypadalo hodnocení? Nebyla to žádná věda, vzduchem létaly známky jako ve škole.

„Návštěvníci hodnotí, tak že musí oznámkovat celou kategorii. V přílohách je třeba dvaatřicet vzorků, a tak musí degustátor dvaatřicet vzorků ohodnotit, a to známkami jako ve škole od jedničky po pětku. To pak zprůměrujeme a nejlepší je vítěz," prozradil předseda zahrádkářů.

Zrod v hospodě

Ten sám má k akci hluboký vztah, protože byl u samotných začátku zeliády.

„Tento ročník je už devátý. Je to takové moje dítě, byl jsem u zrodu. Původně to probíhalo v Dřevnovicích, ale jen v malém. Chlapi se domluvili v hospodě, potom to zaniklo. My jsme to udělali ve Víceměřicích, udělali jsme akci propagaci. Vzorky se postupně navyšovaly až na dnešních sto šedesát," zavzpomínal Petr Burianek.

Kategorie a zastoupení jednotlivých vzorků

Marmelády – 37

Přílohová zelenina – 32

Okurky – 30

Kompoty – 29

Zelí – 23

Ovocné medy – 4

Jiné – 7

Výsledky

Přes devadesát návštěvníků, odevzdaných celkem 163 degustačních lístků, ze kterých vzešlo pořadi:

Zelí 
1. Lubič Marek (Čelčice), 2. Novotná Alena (Víc.), 3. Vránová Marie (Víc.)

Okurky 
1. Horáková Jarmila (Víc.), 2. Mlčochová Vlasta (Olšany), 3. Vydláková Iveta (Víc.)

Přílohy 
1. Minátová Jarmila - nakládané cibulky (Domamyslice), 2 .Kubíčková Dagmar - sterilovaná kapie(Doloplazy), 3. Novotná Pavla - kápie v kysaném zelí (Vic.)

Kompoty 
1. Ševčíková Jarmila - meruňkový (Víc.), 2. Buriánek Petr - švestkový (Víc.), 3. Nemelová Pavla - dýně s ananasem (PV)

Marmelády 
1. Foltýnová Miroslava - jahodová (Němčice n.H.), 2. Mlčochová Vlasta - meruňková (Olšany), 3. Novotná Pavla - malinová (Víc.)

Medy 
1.Pulter Jiří - lipový (Pivín), 2. Horáková Jarmila - bezinkový (Víc.), 3. Onderčínová Miroslava - pampeliškový (Víc.)

Ostatní 
1. Buriánková Marie - ořechové škvarky (Dřevnovice), 2. Brandstetterová Růžena - kandovaná dýně (Víc.), 3. Všianská Jana - pečený čaj (Čelčice)

(Víc.) = Víceměřice


Autor: Lukáš Horák

30.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Charitativní ples Pomáháme tancovat v Prostějově
18

VIDEO: Prostějov pomáhal tancem. Na plese se vybrala rekordní suma

Řidič vyjel z vedlejší silnice v nevhodnou dobu, výsledkem jsou dvě zranění.
11

O víkendu bourali tři lidé, jeden od nehody ujel

Jak být v práci 40 hodin týdně a nezbláznit se

Pracujete často deset hodin denně a přesto stále nestíháte? Pak si potřebujete lépe naplánovat pracovní den a využívat čas efektivněji. Za 40 hodin týdně byste měli pohodlně zvládnout náplň práce, pokud ji děláte správně. Jak na to, radí experti na efektivitu práce.

Teď jsem už naštvaný, láteřil kouč Jura po duelu s Přerovem

Prostějov, Přerov – Druhý přípravný zápas mají za sebou prostějovští fotbalisté. Ti se v sobotu na umělém vyškovském trávníku postavili diviznímu Přerovu. Druholigový tým však nepředvedl oslňující výkon. Svého papírově slabšího soupeře sice Jurovi svěřenci porazili, ale pouze 1:0

AKTUALIZOVÁNO

Před padající střechou utíkali i florbalisté z Olomouckého kraje

Česká Třebová - Šest mladíků z Olomouckého kraje se v sobotu v české Třebové účastnilo florbalového turnaje, když se ve sportovní hale zřítila střecha. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies