Překvapující byla v této záležitosti nečinnost zastupitele Aloise Mačáka (ČSSD). „Já tento projekt v městské radě zřejmě podpořím. Potřebuji ale o něm získat ještě nějaké další informace,“ prohlásil loni, tehdy ještě z pozice radního a místostarosty. V úterý se však do rozpravy ohledně charitního centra nepřihlásil, stejně jako žádný jiný z jeho kolegů.

Rozhodnutí zastupitelů se ale podle Marie Schwarzerové, ředitelky Charity Prostějov, dalo čekat. „Konšelé tvrdili, že přesáhli rozpočet a na letošní rok nemají na tento projekt peníze,“ komentovala výsledek zasedání.

Schwarzerová se však nenechává odradit. O Martě chce jednat dál. Připravuje schůzku s místostarostkou Alenou Raškovou.

„Vysvětlíme jí, že už teď registrujeme třiatřicet zájemců o ubytování v domě, na jehož rekonstrukci potřebujeme zmíněnou finanční podporu. Ten má přitom kapacitu sedmadvacet osob. Poptávka je tedy prokazatelně větší než naše možnosti,“ uvedla.

Alena Rašková se před nedávnem vyjádřila, že projekt je předimenzovaný a jeho financování problematické. „V Prostějově ani není tolik lidí, kteří by centrum využili,“ mínila.

Charitní centrum Marta má vzniknout ve dvou zrekonstruovaných a v jedné nově postavené budově v prostějovských ulicích Daliborka a Martinákova.

„Žít by v něm mělo až sedmdesát klientů. Zmiňovaných sedmadvacet lidí by mělo bydlet v domě, který se má opravit jako první,“ podotkla ředitelka Charity.

Marta je podle jejích slov projekt, který je nejen unikátní, ale především lidský. „Když rodiče, kteří mají v péči handicapované děti, zestárnou, skončí obvykle v domovech důchodců a jejich potomci putují do ústavní péče. Rodiny se tedy od sebe násilím oddělí. V Martě by mohli žít všichni dlouhodobě pohromadě,“ vysvětlila Schwarzerová s tím, že až rodiče zemřou, o pozůstalé se budou dál starat pracovníci centra.