„Chystáme například rozšíření expozice věnované filmové tvorbě rodiny Svěrákových. Nově zde bude dán prostor filmu Po strništi bos, a to ještě před jeho premiérou,“ prozradil třeba Břetislav Holásek, ředitel muzea. Další novinka pak potěší jak cyklisty, tak milovníky všeho starého i kuriózního. „V přízemí zámku chceme k prvnímu květnu otevřít expozici historických jízdních kol. Důvodem je i množství cyklistů, kteří zámek navštěvují,“ vysvětlil Holásek.

ČTĚTE TAKÉ: Další bod pro Jakuba Čecha, usvědčil radní z přestupků

Památka a přilehlý park se také stanou dějištěm řady akcí. Kromě tradičního Josefkolu by měl vystoupit v Čechách pod Kosířem i Ondřej Havelka, dále pak bude k vidění představení Františka Ringo Čecha Dívčí válka, muzeum je pak podle Holáskových slov připravené i na divadelní novinku. Ještě více pozornosti však má ambice vzbudit Empírový den. „Bude to celodenní akce, vše se bude konat ve stylu empíru. Tedy třeba taneční kurzy, piknikování, hudební představení a na závěr ples v oranžérii,“ prozradil kastelán zámku Martin Váňa. Zodpověděl tak zároveň otázku, zda dojde k větší spolupráci mezi zámkem a provozovateli kavárny právě v novogotickém skleníku.

Zatímco ten je už vyspravený, další místa v zámeckém parku na obnovu teprve čekají. mezi nimi je i mánesův ateliér, stavbička uprostřed zeleně. „Na osmadvacátý říjen máme naplánované malé setkání Hanáků, které se bude částečně konat i v ateliéru. Uvažovali jsme také o něčem ve stylu Mánesovy Čechy, ale třeba při úvahách na uspořádání malířských worskshopů narážíme na problém s nízkou kapacitou ubytování,“ uvedl Váňa.

ČTĚTE TAKÉ: Lístky na Baník jsou už k dostání

Společně s ředitelem Holáskem pak představil během středečního dopoledne i další novinky. V expozici by tak kupříkladu nově měl být také další obraz Josefa Mánesa. „Toto dílo nikdy v minulosti nebylo veřejně ukazované, dlouho se ani nevědělo, že existuje,“ uvedl Holásek. Jedná se o portrét dvou žen, o nichž zatím panují pouze domněnky, kým tyto ženy byly. „Osobně zde vidím podobnost s Josefínou, druhým obrazem tohoto autora, u něhož není jasné, kdo na něm je. Tohle dílo máme zatím půjčené od jeho vlastníka na rok s možností prodloužení,“ uvedl kastelán zámku Martin Váňa.

Samotná památka se po dlouhých letech otevřela veřejnosti loni v dubnu. Během sezóny ji navštívilo na padesát tisíc lidí, z toho třiatřicet tisíc si našlo cestu do zámeckých expozic. Ty však budou postupně ještě rozšiřované a existuje stále řada dosud neuskutečněných plánů. V budoucnu by tak v samotném zámku mohla existovat kavárny, dále pak ubytování a také další expozice. Už koncem této turistické sezóny pak Vlastivědné muzeum chystá zavést nový vchod pro návštěvníky a to přímo od parkoviště.

ČTĚTE TAKÉ: Rekonstrukce roku je tady: opravy Ruďáku jsou na spadnutí