Existoval ještě třetí pro ministra zahraniční Jana Masaryka, ale protože neměl přesnou adresu, zůstal na poště nedoručený. Naštěstí zásilky vzbudily pozornost a sekretář Petra Zenkla uvědomil policii.

Při zneškodnění všech tří pyrotechnici zjistili, že v nich byla třaskavina, která měla ničivou sílu o obsahu stodvaceti metrů krychlových s detonací do vzdálenosti padesáti metrů. Jak ukázala historie, atentát, pojmenovaný jako „Krčmaňská aféra", nachystalo krajské vedení KSČ v Olomouci s plným vědomím pražského ústředí. S touto událostí souvisí i další výročí, které na 10. září připadá.

Před 44 lety zemřel významný prostějovský právník František Doležel. Precizní a důsledný člověk se podle historiků ve své práci vždy řídil vysokými morálními hodnotami.

Doležela zatkli a odsoudili

„Právě jemu jako státnímu zástupci krajského soudu v Olomouci svěřil Prokop Drtina v roce 1947 vyšetřování celé aféry. A protože výsledky vážně ohrozily moc KSČ ve společnosti, byl František Doležel spolu s dalšími, kdo se na pátrání podíleli, včetně ministra spravedlnosti, v noci, den před únorovým komunistickým pučem v roce 1948, zatčen," uvedla Medarda Pustajová, která se osudy Františka Doležela podrobněji zabývá.

„Krajský soud v Praze odsoudil významného právníka na sedm let za to, že přímo zneužil justičního aparátu republiky, čímž spáchal zločin úkladů o republiku za okolností zvlášť přitěžujících," doplnila.

Medardě Pustajové, vdově po politickém vězni, nejsou lhostejné osudy lidí, pronásledovaných komunistickým režimem. „Myslím si, že je stále potřeba znovu hovořit a psát o historických faktech, nikoliv o zkreslených informacích, abychom se mohli vyvarovat v budoucnu podobných chyb," řekla žena.

O osudu Františka Doležela psal Prostějovský deník v květnu tohoto roku. Redakce prosí všechny, kdo ho nebo jeho rodinu znali, aby se ozvali telefonicky nebo písemně na adresu Vojáčkovo náměstí 3, Prostějov, tel.: 582 310 321. Osudem Františka Doležela se chceme dále zabývat.