Kraj hodlá využít úvěru z Evropské investiční banky a evropských peněz. Pokud dotace získá, areál v Lidické ulici rozšíří stávající nabídku poskytovaných sociálních služeb. Nové zařízení by mohlo využívat až třicet lidí.

„Plánujeme denní stacionář pro seniory se sníženou soběstačností pro dvacet klientů, odlehčovací službu pro seniory se zdravotním postižením s denní kapacitou šesti klientů a chráněné bydlení pro ženy s chronickým duševním onemocněním s kapacitou tří klientů,“ shrnul projektový manažer evropských fondů Martin Pěcha z Odboru investic a evropských programů Olomouckého kraje, který má investiční akci na starosti. Součástí projektu je i zázemí pro ergoterapii, která handicapovaným pomáhá zapojit se do běžného života.

Sociální služby se zaměří především na starší lidi. Těch totiž v Olomouckém kraji neustále přibývá.

„Takovýto trend sledujeme už deset let a můžeme jej očekávat i v budoucnu,“ potvrdil Martin Pěcha s tím, že kraj má v úmyslu pomoci rodinám, které se starají o handicapované příbuzné a často není v jejich moci pečovat o ně celý den.

Přestavba jednopatrové budovy naproti Domova pro seniory spolkne více než dvacet pět milionů korun.

„Celkové výdaje jsme spočítali na 25 177 500 korun. Patnáct procent plánuje vyčlenit Olomoucký kraj, zbytek chceme zaplatit z evropských peněz a z dotací Regionálního operačního programu Střední Morava,“ vypočítal Martin Pěcha. O financování rozhodnou krajští radní na dubnovém zasedání.

„Pokud vše půjde dobře, začneme s modernizací v dubnu. Hotovo by mělo být v lednu 2014,“ doplnil tiskový mluvčí kraje Ivo Heger.

Areál v Lidické ulici využívá Centrum sociálních služeb, které zde provozuje domov pro seniory, pro ženy se zvláštním režimem a dětský domov. Do poloviny letošního února zde probíhala i výuka šedesáti handicapovaných dětí se středně těžkým až těžkým zdravotním postižením. Kvůli nevyhovujícím prostorám se ale speciální škola přestěhovala na Tetín do objektu, který hejtmanství opravilo za devět milionů. „Kromě nových prostor pro sedm tříd jsme získali i tělocvičnu, která škole chyběla,“ konstatoval ředitel školy Vladimír Brablec. (ham)