Jednou z nich je Patricie Hýbnerová, teprve patnáctiletá dívka z Hradce Králové. „Momentálně končím první ročník Gymnázia J. K. Tyla. V dramatickém kroužku nás na Wolkrův Prostějov soustavně připravovalo několik učitelů. Už dříve jsem se účastnila krajských kol podobných soutěží, ale spíš ve skupinové recitaci,“ nechala se slyšet Patricie, která na prostějovském festivalu vystupuje tentokrát sama za sebe. Zařazena byla do první věkové kategorie a pro své vystoupení si vybrala text Jiřího Suchého.

„V Prostějově jsem poprvé, a tak mi chvíli trvalo, než jsem se zorientovala. Město se mi ale líbí. Dokonce víc než Praha, Prostějov není ani velký ani malý, prostě akorát,“ svěřila se se svými dojmy.

Od pondělí mladá sólistka průběžně sleduje úroveň vystoupení svých soupeřů. Někteří jí prý překvapili volbou básní, texty se jí zdály rozvleklé, těžké a monotónní. Pořadatelům by vytkla snad jen příliš dlouhé přestávky mezi produkcemi.

„Určitě by mě potěšilo, kdybych se dostala mezi nejlepší, ale v podstatě považuji za úspěch už to, že jsem se dostala až sem,“ tvrdí gymnazistka. Porota podle ní bude mít těžké rozhodování, i když z některých výkonů prý byla trochu rozpačitá.

„Myslím, že poezie mě mnohému naučila, osobně však dávám přednost próze. Po maturitě bych hrozně ráda studovala herectví na DAMU nebo JAMU,“ svěřila se Patricie Hýbnerová.

Dana Hrubá