„V Němčicích konáme takovýto sraz podruhé, dříve se auta sjížděla do Mořic. Kromě výstavy se vozy projedou po celém mikroregionu Němčicko. Na cestě jsou různé úkoly a poté se auta vrátí zpátky na náměstí. Vyhlašuje se zde samozřejmě i soutěž o nejhezčí motocykl a automobil," informoval Petr Studený, předseda Hanáckého klubu veteránů.Sraz veteránů v Němčicích nad Hanou

Na náměstí byly tedy k vidění opravdové kousky.

„Nejstarší automobily pochází z roku 1924. Nejcennějším vozidlem na srazu je Praga Grand, která sloužila Janu Masarykovi, když byl velvyslancem v Anglii. Kromě toho zde můžou lidé vidět například i model Tatry, která pomáhala slavným cestovatelům Hanzelkovi se Zikmundem," hodnotil zdejší výstavu Hubert Grmela, jenž si dokonce založil i vlastní muzem s historickými vo­zy.

A jak se vlastně o auta, kterými se projížděly takové osobnosti, jako byl Ferenc Futurista nebo Jan Masaryk musí starat?

„Svůj automobil jsem koupil v roce 1987 v Prostějově a od té doby se o něj starám. Musím se na tom opravovat opravdu všechno, od motoru, převodky až po nalakování celého vozidla. Řádově mi tato renovace trvá dva tisíce hodin, svěřoval se Pavel Rek vedle svého historického modelu Tatry 57 zvané Hadimrška s úctyhodným rokem výroby 1933.

Autor: Dominik Voráč