„Letos mám opět nelehký úkol. Musím ušít přes šedesát šatů. Na jevišti se bude pohybovat dvaadvacet tanečníků a každý z nich musí mít minimálně tři kostýmy,“ prozradila Štrbová.

Protagonisté v představení na motivy Orffova zpracování Carminy Burany budou putovat od středověku po současnost. „Prostřednictvím šatů se proto snažím vystihnout kouzlo různých období," vyvětlila Štrbová.

„Zároveň ale musím nechat prostor samotným aktérům. Kostým je nesmí vázat ani nijak omezovat. O to je má práce náročnější,“ poznamenala kostýmní výtvarnice, která musí všechny šaty vytvořit během dvoutýdenních příprav na premiéru a derniéru zároveň.

„Z předchozích ročníků vím, že nemá cenu si něco chystat dopředu. Realita je totiž vždycky úplně jiná než předpoklady. Představení získává podobu teprve na Plumlově," popisuje výtvarnice.

„Každý z herců může říct svůj názor a dát do inscenace něco ze sebe. Když to udělá přes třicet mladých lidí, vzniká naprosto úžasná kompozice, kterou já vhodným oblečením pouze doplňuji. Nejčastěji se nechávám inspirovat přímo na zkouškách. Když vidím tanec, představuji si u toho příhodné kostýmy,“ poznamenala Hana Štrbová, které s šitím pomáhají místní ženy.

„Sama bych to určitě nezvládla, už tak pracujeme od rána do noci,“ dodala.