„Brambor je u nás málo, dováží se i ze Švédska nebo jiných zemí. To nám trochu pomáhá narovnat ceny oproti mizerii v minulých letech, kdy spousta brambor skončila v kotlích, protože je nikdo nechtěl," vylíčil situaci pěstitel Vojtěch Koutný z Kladek.

Počítá, že díky mírně zvýšeným cenám nebude letos ve ztrátě.

Pokud k němu někdo přijede pro pytel brambor má na skladě podle kvality za šest až osm korun kilo.

Podobné ceny jsou i v supermarketech.

„Zpracovatelé se snaží tuto cenu udržet, proto často nakupují brambory drobné nebo horší kvality, aby se vyrovnali s konkurencí," podotkl Koutný.

Vyšší ceny nezaznamenávají pěstitelé jen u „zemských jablek", ale také u těch stromových. Zhodnocení produkce však leckde brání nízká úroda.

„Jarní mrazy nás připravily o šedesát procent úrody. A to co zbylo ještě dvakrát poškodily kroupy," prohlásil vedoucí dětkovických sadů Hospodářského družstva Určice Pavel Melka.

Družstvo tedy nemůže pomýšlet na dodávky velkým řetězcům.

„Naskladnili jsme mnohem méně jablek než jsme původně předpokládali. A v minulých letech jsme naučili prodejce z okolí i individuální zákazníky jezdit přímo sem k nám. Mají totiž jistotu, že kupují skutečně lokální produkt a to už se v dnešní době také něco počítá. O ně nechceme přijít, takže zásoby ze skladů směřujeme především k nim," vysvětlil Melka.

Jablka v Dětkovicích prodávají podle odrůdy a kvality od šesti do čtyřiadvaceti korun.

„To, co u nás lidé dostanou do dvaceti korun koupí v supermarketu za třicet. To je taky jeden z důvodů proč k nám jezdí. Jablek máme zatím dost, počítám, že bychom měli mít zásoby do konce dubna či začátku května," uvedl Melka.

Cenu neurčují zemědělci, ale řetězce

Do karet zemědělcům hraje i cena mléka.

„Ta se nyní pohybuje mezi sedmi padesáti až osmi korunami. Pokud se dostane na osm korun, mohlo by se mléko zase stát zajímavou komoditou pro zemědělskou výrobu," uvedl Roman Palát, zootechnik Agrispolu Mořice.

Podle něj by se totiž mohla cena mléka v dalších týdnech mírně zvýšit.

Rentabilitu ale mlékařům sráží vysoké ceny krmiv.

„Soja, kukuřice i řepka se drží poměrně vysoko, stejně jako obilí," podotkl Palát.

Zvyšování cen zemědělských komodit zřejmě pocítíme i na svých peněženkách. To, kolik za jogurt nebo rohlík zaplatíme, ale neurčují ani zemědělci, ani zpracovatelé, ale především velké obchodní řetězce.