To vrahovické začalo stejně jako událost v Žešově a Čechovicích. Na úvod náměstek primátorky Zdeněk Fišer informoval přítomné o investicích, které byly, jsou, budou a možná budou.

„V letošním roce šlo například o kolumbárium na místním hřbitově. Objednali jsme také studii protipovodňových opatření. Řeší se cyklostezka z centra. Zpracovává se v té souvislosti projektová dokumentace na jeden z mostů ve Vrahovické ulici," sdělil například náměstek.

Přidal také několik dalších akcí, kterých se můžou lidé v dalších letech dočkat. Pivovarský rybník, opravy v mateřské škole či rekonstrukce zastávky v Trpínkách jsou prý na spadnutí.

Zastávkové téma

Právě Trpínky se staly prvním diskusním tématem. Za zachování současné polohy zastávek se dokonce podepisovala petice. A přestože dopravní Náměstek prostějovské primátorky Zdeněk Fišerkomise téměř jednomyslně přesun schválila a petenty tak nevyslyšela, lidé v okolí zastávky si možná přeci jen nebudou muset zvykat na nové umístění.

„Zastávka ve směru od centra se bude realizovat, ta druhá ne," uvedl Zdeněk Fišer.

„Kdy padne o zastávkách definitivní rozhodnutí? A jak ho dostaneme?" zeptala se žena z publika radních. „Vypadá to, že zastávka, které se petice týká, se realizovat nebude. Stavební povolení určitě letos úřad neudělí," odpověděl náměstek.

Jak se ale průběžné informace k lidem ve Vrahovicích dostanou nesdělil. Právě na komunikaci s magistrátem si přitom organizátoři petice i někteří přítomný stěžovali.

Po té si Zdeněk Fišer mohl na chvíli oddechnout. Otázky totiž začaly směřovat i na primátorku. Oproti svým kolegům měla velkou výhodu: většinou věděla, kde se nacházejí ulice, o nichž místní hovořili.

Proč se bojí děti chodit na hřiště?

„Nešlo by v ulici Marie Majerové zvětšit parkovací místa?" ptal se například Vladimír Vláčilík, který upozornil na jejich rozměry i nedostatek. Následně primátorka odpovídala také na výtku směrem k některým romským spoluobčanům. „Zabírají nám náš pozemek, dělají nepořádek a jsou hluční," upozornila žena středního věku s tím, že jim také dětské hřiště zabrali.Prostějovská primátorka Alena Rašková

„Hřiště tam bylo vystavené pro děti," odpověděla primátorka, tazatelku však odpovědí neuspokojila.

„Pro které? Děti většinového obyvatelstva se tam bojí chodit," odpověděla jí. Diskusní téma však poté na nějakou dobu zaniklo. Vynořilo se až později se stížností na nebezpečnost ulice Marie Pujmanové a okolí.

„Přemístíme sem kameru. Není to ale otázka měsíce," slíbil ředitel městské policie Jan Nagy. Město však podle následného komentáře primátorky chystá do lokality dát kameru zcela novou.

„Musí tak být výběrové řízení a vše tak bude chvíli trvat. Rozhodně tam ale nově kamera bude," zdůraznila primátorka.

Otazníky nad arboretem vysvětleny

Rada se musela vyjadřovat i k dalším veřejností řešeným tématům. Jedním z nich je i osud vrahovického arboreta. To sice vzniklo teprve nedávno, podle některých informací se ho však mohou dotknout plánovaná protipovodňová opatření na řece Romži protékající na jeho okraji.Setkání obyvatel Vrahovic s vedením města Prostějova

„Pokud by ke změnám na korytu došlo, přesunou se asi dva stromky," prohlásila náměstkyně primátorky Ivana Hemerková.

Obavy o arboretum se snažil rozptýlit také Kamil Janeček z Odboru rozvoje a investic.

„Studie by měla být dokončená na konci října. Co se týká ohrožení arboreta, dochází k nedorozumění. Dovedu si dokonce představit, že by se mohlo ještě zvětšit," informoval.

Zájem o koupaliště

Následně se také přítomní dočkali řešení témat jako vrahovické koupaliště či cyklostezka z centra města. Posluchači se například dozvěděli, že město není proti a plovárnu by koupilo.

„Máme zájem, aby koupaliště fungovalo. Sešel jsem se s předsedou Sokola a obě strany mají vůli se dohodnout," uvedl náměstek primátorky Jiří Pospíšil, který potvrdil, že mluví za celé vedení města.Setkání obyvatel Vrahovic s vedením města Prostějova

Decentralizace ne, více diskusí ano

Diskutování s místními, kteří tělocvičnu zdejší školy zcela zaplnili, nakonec trvalo více než dvě hodiny. A neřešily se na něm pouze investice. Došlo tak třeba i na otázku samosprávy. Pavel Dopita například předložil návrh na decentralizaci města a vznik městských částí se svými zastupitelstvy. Podobně jako Miroslav Pišťák i jeho nástupkyně, primátorka Alena Rašková, však takový návrh odmítla.

„Jednoznačně s tím nesouhlasím. Jsme poměrně malé město, kde spolu polovina lidí chodila do školy. Ani srovnatelná či větší města takové rozdělení nemají," sdělila přítomným.

Uznala však, že by spolu veřejnost s radními mohla více komunikovat. Návrh z úst nejvyšší představitelky města, že by se podobná setkání nově konala dvakrát do roka, tak nemusí být pouze nahlas pronesenou myšlenkou.