Píší mu o přestupku, který Baláš spáchal, a pochybnostech o transparentnosti konkurzu.

„Vzhledem ke kauzám, které pana Baláše provázejí, faktu, že byl krajským úřadem, který má nyní vést, uznán ze spáchání přestupku při zatajování pracovního poměru ve společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov a vzhledem k průběhu výběrového řízení, máme pochybnosti, zda je pan Baláš vhodným kandidátem,“ sdělil Ivo Slavotínek, předseda klubu zastupitelů Koalice pro Olomoucký kraj.

„Nezpochybnitelnost a transparentnost výběru šéfa krajských úředníků je podle našeho názoru pilířem dobré správy kraje,“ uvedl Radim Sršeň, předseda klubu zastupitelů Starostové ProOlomoucký kraj.

Tajemníka prostějovského magistrátu Baláše vybrala komise z 15 uchazečů.

Ilustrační foto
Chceme větší bazén! Pod peticí přibývá podpisů

Hejtman: Byl to přestupek, ne trestný čin

Podle hejtmana a předsedy komise Ladislava Oklešťka (ANO) byl nejlepší.

„Magistrát pod jeho vedením získal řadu ocenění. Funguje velmi dobře a máme šanci, že v čele krajského úřadu bude člověk na svém místě,“ hodnotil Okleštěk.

Tajemníkovo pochybení, kdy v oznámení podle zákona o střetu zájmů neuvedl pozici v prostějovských vodovodech a kanalizacích, nevnímá Okleštěk jako problém.

„Udělal přestupek, ne trestný čin. Pokud by příjem zatajil v daňovém přiznání, je to problém, ale v něm uvedl vše, jak měl,“ stavěl se za Baláše, který by měl nastoupit 1. června. S termínem počítá hejtmanství, Baláš i prostějovská radnice.

Vlečka ve Vrahovicích
Řidiči nenáviděná vlečka ve Vrahovické má konečně zmizet

Řada vedlejších výdělečných činností

Výběr kandidáta kritizovala také Strana zelených v Olomouckém kraji.

„Je nepřípustné, aby se kdokoliv spojený s užíváním alkoholu na pracovišti ucházel o nejvyšší úřednickou pozici v kraji,“ reagoval Ondřej Plachý, 1. místopředseda krajské organizace.

Fotografie z večírku na prostějovské radnici zveřejnil Hanácký Večerník.

Strana Zelených rovněž poukazuje na to, že Baláš v letech 2007 až 2016 vykonával řadu vedlejších výdělečných činností.

„Neměl k tomu žádné povolení. Jde o porušování zákona o úřednících samosprávných územních celků panem Balášem,“ uvedl Plachý.

Primátorka Prostějova Alena Rašková (ČSSD) se za Baláše postavila: „Jde o čestné funkce. Jediné pochybení bylo v případě Vodovodů a kanalizací, což bylo vyhodnoceno jako přestupek, který není překážkou, aby mohl dělat ředitele krajského úřadu. Jediné, co neuvedl, byla pozice, kterou v této společnosti vykonával,“ reagovala. „Tyto funkce neměly žádný vliv na tajemníkovu práci na magistrátu, který pod jeho vedením funguje výborně, o čemž svědčí získaná ocenění,“ dodala.

Tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš
Baláš šéfem krajského úřadu? Kritika míří na neprůhledný výběr i alkohol