„Pracovala jsem tam od toho, co jsem ukončila povinnou školní docházku. Denně stejné úkony, stejné příkazy. Nikdo se tam s námi nikdy nepáral. Hygienické podmínky také nic moc a na budově bylo po celou dobu vidět, že peníze jdou úplně jinam než třeba do výměny oken a už vůbec nešly zaměstnancům," říká čtenářka Jana, jejíž příjmení má redakce k dispozici.

„Pracovala jsem tam dvacet let a odvážím se klidně říct, že ta budova se podobala celým systémem koncentráku, když ji zbourají, vadit mi to vůbec nebude," dodala žena.Rozebírání budov bývalého sídla OP v Prostějově

Někteří jsou názoru, že bývalá budova OP k Prostějovu patří a bude škoda, jestli úplně zmizí.

„Je to škoda, stálo to zde tolik let. Já jsem tam nikdy nepracoval. Sestra tam byla třicet let. Já ani její rodina jsme nechtěli věřit tomu, že by podnik někdy mohl skončit. Tomu, že tato velká budova zmizí, se nám už vůbec nechce věřit," uvedl Vladimír Burget z Prostějova.

Demolici nic nebrání

Je tomu skutečně tak, budova bývalého Oděvního podniku se řítí k zemi. Současnému majiteli, firmě Astria Group, která zaniklou společnost získala v dražbě, v demolici nic nebrání. Budova totiž není památkou. Stačilo, aby Astria Group na prostějovském Stavebním úřadě doložila potřebné dokumenty, které nařizuje zákon.

„Dle stavebního zákona je povinností majitele oznámit demolici a doložit doklad o vlastnictví objektu, případně další dokumenty stanovené stavebním zákonem. Po doložení těchto dokumentů stavební úřad vydal souhlas," přiblížila mluvčí prostějovského Magistrátu Jana Gáborová s tím, že úřad nemá jinou možnost.

Rozebírání budov bývalého sídla OP v Prostějově

„Bránit majiteli v demolici, pokud není památkově chráněn, by bylo porušením jeho vlastnických práv," vysvětlila Jana Gáborová.

Padnou všechny budovy?

„Je to už jen objekt, který by chátral. Jestliže již budova není života schopná, není tam možné rozjet výrobu, je lepší takové řešení a připravit místo pro dalšího investora. Když se podíváte na další budovy Průmyslové zóny, nejsou v blízkosti podobně energeticky náročné stavby," vyjádřila se mluvčí prostějovského magistrátu s tím, že současné haly možná připomínají hangáry, ale jsou pro investora energeticky výhodnější.

Společnost Astria Group požádala o demoliční výměr na celý areál již před měsícem.

„Naše společnost požádala o vydání demoličního výměru na celý areál. Nemáme v tuto chvíli ještě zcela dořešené které objekty se zbourají, které se zbourají jen částečně, a které se budou rekonstruovat," popsal předseda představenstva Astria Group, který má ve firmě PV- Recykling na starosti nákup a prodej kovů, Ondřej Batta.

Kromě toho, že si společnost Astria Group vše dobře spočítala, je jejím hlavním cílem do Prostějova přinést nová pracovní místa.

„Maximální snahou a cílem naší činnosti je znovuobnovení místa pro využití v průmyslu a vytvoření nových pracovních míst. Z taktických důvodu, kdy nyní probíhají jednání o budoucím využití prostor, nechce v současnosti naše společnost sdělovat bližší podrobnosti," dodal Ondřej Batta.