„Myslím si, že většině lidí nevadí. Usuzuji tak hlavně z lidí kolem mě," uvedla před hlasováním, které se konalo v březnu a dubnu, starostka Protivanova Bronislava Krénarová.

Výsledky zveřejněné v květnu jí pak daly za pravdu. Z více než čtyř set hlasujících se více než polovina vyjádřila, že jim větrné elektrárny nevadí, ani se nebojí nějakých účinků na jejich zdraví.

Odpůrci? Jen čtvrtina respondentů

Především však svůj vstřícný postoj vůči elektrárnám lidé vyjádřili odpovědí na poslední otázku. Ta nabízela čtyři varianty, mezi nimiž bylo například zachování stávajícího počtu elektráren s jejich současnými parametry, jejich odstranění ale také rozšíření. Právě pro třetí z variant hlasovala většina lidí, konkrétně dvě stě tři. Odpůrců větrníků pak byla necelá stovka.

Mezi ně se částečně počítá i Pavel Veverka. Ten se ještě před hlasováním vyjádřil, že mu elektrárny nevadí. Nepřeje si však jejich zvětšení. Výsledky hlasování ho tak příliš nepotěšily.

„Moc se mi nelíbí, že by měly v Protivanově a okolí vzniknout další. Nemusí to zde na této Vrchovině být," sdělil Deníku.

Například Josef Švec pak s elektrárnami nemá problém.

„Nevadí mi. Slyšel jsem něco o tom, že se má o jejich budoucnosti rozhodovat. Nic moc konkrétního však nevím," řekl muž.

Překvapená starostka

Rozhodnutí lidí pro městys bude znamenat, že by během několika let mělo v katastru Protivanova vyrůst dalších pět elektráren. Samotnou starostku podle jejích slov výsledky překvapily.

„Je to pro mě překvapení. Čekala jsem spíše, že dvě stávající vadit nebudou, ale větší množství se obyvatelům líbit nebude," řekla starostka městyse.

Modernější a dál od obydlí

„Jedná se z mého pohledu o velký investiční projekt, který by měl mít pozitivní dopad na život lidí v Protivanově," řekl jednatel firmy Wind invest, která je majitelem elektrárny, Peter Potocky k rozhodnutí úřadu zeptat se na názor lidí.

Zdůraznil zároveň, že nové elektrárny by byly modernější a zároveň dále od obydlí.

„Vliv na život v obci by tak měl být zanedbatelnější," řekl například k variantě dvou elektráren. Podle plánů zveřejněných na webu obce by pět nových elektráren bylo převážně dále od zástavby, než jsou ty stávající. Zároveň by však byly zhruba dvakrát tak výkonné.