Připojil také další informace ohledně chystané cyklostezky. Například o tom, kudy by trasa vedla. Možností by se totiž nabízelo více.

„Cyklostezka by se nechala postavit podél železniční tratě. Místo tam je. Díky tomu bude cyklostezka mnohem levnější, nacházela by se v ochranném pásmu železnice, odpadly by však problémy s odkupem pozemků. Teď také s návrhem půjdeme na Správu železničních dopravních cest," prozradil starosta z Vrbátek.

Ty by se tak připojily například ke Kralicícm, Smržicím a Kostelci na Hané, kam už cyklotrasa z Prostějova vede.

Čelní představitelé města však zatím příliš informací o podobné stavbě nemají. Alespoň podle slov náměstka primátorky Zdeňka Fišera.

„Zatím s námi nikdo nejednal. Ona je to spíš už regionální cyklostezka, takže by případné prostředky dával Olomoucký kraj," prozradil náměstek.

Prodloužení až do Olomouce

Naopak určitou představu už mají lidé na olomouckém magistrátě. Nemuselo by totiž zůstat pouze u cyklostezky propojující Prostějov a Vrbátky. V úvaze je totiž prodloužení trasy až do Olomouce.

„Chtělo by to ale, aby se v případě takové investice domluvily jednotlivé obce na realizaci. Mohlo by se jednat o partnerskou smlouvu. Pokud by totiž k domluvě nebo nějaké smlouvě nedošlo, tak by se třeba po nějakých volbách a výměně zastupitelů mohly změnit priority a cyklostezka by nebyla," uvedl Stanislav Losert z Oddělení koncepce technické infrastruktury.

Podél železnice

Jisté kroky už přitom úřad podnikl. Jeho zástupci například zjišťovali možnosti vedení stezky podél železniční tratě.

„Jednali jsme o této věci s Českými dráhami. Pokud by se totiž ke stavbě využily pozemky podél jejich trati, odpadly by majetkoprávní problémy. Každopádně by se mohly Vrbátky dostat k finančním prostředkům z ITI, musely by ale s přípravami začít ještě letos," upozornil Losert.

Přesné zahájení příprav na projektu však zatím Ivo Zatloukal neprozradil. O přínosu cyklostezky spojující obec se sedmnácti sty obyvateli s Prostějovem však nepochybuje.

„Lidé by cestu hodně využívali. Silnice do Prostějova-Vrahovic je totiž dost frekventovaná a navíc s pořádným kopcem. Navíc řada obyvatel Vrbátek dojíždí do Prostějova do školy nebo za prací. V případě propojení s Olomoucí by to bylo přímo perfektní. I množství turistů by se zvedlo," slibuje si od vybudování cyklostezky vrbátecký starosta. Shodne se s ním i jeho Blatecký protějšek Stanislav Bareš.

„Od nás do Olomouce by bylo skvělé udělat cyklostezku. Řada lidí od nás dojíždí, ale další si to při pohledu na provoz silnice mezi Kožušany a Olomoucí rozmyslí. S Vrbátky však zatím v kontaktu nejsme," dodal Stanislav Bareš.