„Je to první ročník, takže je otázkou, kolik lidí trhy navštíví. Věřím, že se z toho do budoucna třeba stane tradice a v období před Velikonocemi se pokaždé zaplní náměstí prodejními stánky s ručně dělanými výrobky. Já jsem tady zhruba od deseti hodin dopoledne a největší nával čekám se začátkem programu na hlavním pódiu," usmál se prodejce dřevěných výrobků Pavol Papala.

Kromě bohatého kulturního programu plného pěveckých i tanečních vystoupení čeká na návštěvníky prostějovských velikonočních trhů i nabídka lidových a řemeslných výrobků, ale také například sladkých dobrot.

„Perníkové chaloupky, zajíčky, či perníkové kraslice, to všechno zdobila má žena a dcery jí pomáhaly. Ještě dneska to musíme všechno připravit, aby byl stánek hotový, než přijdou zákazníci," vysvětloval prodejce cukrářských výrobků u jednoho ze stánků.

Program na pódiu odstartoval pátečním koncertem kopřivnické kapely Stanley´s Dixi Band a bude pokračovat až do soboty šestadvacátého března, vyjma Velkého pátku, kdy se na pódiu žádný program konat nebude.

Město chce založit tradici

„Jde o první velikonoční jarmark tohoto typu v Prostějově. Záměrem vedení města je zavést tuto tradici i do dalších let a přilákat co největší množství prodejců zboží s velikonoční tématikou a hlavně samotných návštěvníků trhů," uvedla mediální referentka Anna Kajlíková.

„Lidé se budou moct kromě nakupování velikonočního zboží pobavit také u různorodého programu, který trhy doprovodí. Pouze na Velký pátek doprovodný program z náboženských důvodů probíhat nebude," uvedla primátorka Alena Rašková.

Délka trhů?

Některé z lidových řemeslníků ale odradila délka trvání velikonočních trhů.

„Přiznám se, že jsem nepřemýšlela o účasti na velikonočním jarmarku v Prostějově, protože v tu dobu mám nasmlouvané jiné akce, ale kdyby ano, asi by mě odradila délka trvání. Ideální je, pokud jarmark trvá den až dva, tak se lidem neomrzí. Pokud je akce delší, lidé návštěvu odkládají a přichází jen sporadicky. Nemluvě o tom, že je to brzy přestane bavit," vyjádřila se lidová řemeslnice Miloslava Zatloukalová.

Nižší sazby za pronájem

Oproti Vánočním trhům, které každoročně probíhají na hlavním náměstí, budou mají na jaře prodejci stanoveny nižší sazby za pronájem prodejního stánku a prostoru.

„V rámci jednání Rady města Prostějova jsme schválili pevné ceny za pronájem dřevěných prodejních stánků, které jsou o polovinu nižší, než při trzích vánočních. Protože se v případě velikonočního jarmarku jedná o pilotní projekt, cenu jsme záměrně přizpůsobili této novince," vysvětlil náměstek primátorky Jiří Pospíšil.

Jaký bude skutečný zájem prodejců i veřejnosti bude jasné až skončení prvních trhů.

Program

Jarmark od 18. do 23. března, v době jeho konání bude probíhat i vystoupení flašinetáře Pavla Moše.

• 18. 3. 2016 (nám. T. G. Masaryka), 16.30 hodin Koncert Stanley´s Dixi Band KopřivnicePavel Novák ml.

• 19. 3. 2016 (nám. T. G. Masaryka), 15.00 hodin Koncert „Pavel Novák – je tu stále" – vzpomínkový pořad s Pavlem Novákem ml. a kapelou Family band, jenž vás provede životem i hudební kariérou Pavla Nováka.

• 20. 3. 2016 (nám. T. G. Masaryka), 13.00 hodin Hanácký mužský sbor ROVINA a soubor lidových písní a tanců Mladá Haná z Velké Bystřice, 14.00 hodin Klas Kralice na Hané, 15.00 hodin Milanova velikonoční show s králíky Bobem a Bobkem – dětský program se spoustou soutěží, muzikou, tancováním a dárečků pro děti

• 21. 3. 2016 (nám. T. G. Masaryka), 16.30 hodin Vystoupení prostějovských pěveckých sborů – MŠ Hanačka, RG a ZŠ města Prostějova, ZUŠ V. Ambrose, Múzy při Gymnáziu Jiřího Wolkera, Nota Bene

• 22. 3. 2016 (nám. T. G. Masaryka), 16.30 hodin Vystoupení ZŠ Majakovského, 17.00 hodin Koncert pěveckého sboru Proměny

• 23. 3. 2016 (nám. T. G. Masaryka), 16.30 hodin Petr Bende & Cimbálová muzika GRAJCAR – program složený z akustických aranží vlastních písní, autorských lidových a světových hitů

• 24. 3. 2016 (nám. T. G. Masaryka), 16.00 hodin Kramářské písně v podání LD Starost, 16.30 hodin Hody, Hody doprovody – dětský program plný velikonočních dobrot, skvělých soutěží a interaktivní zábavy

• 26. 3. 2016 (nám. T. G. Masaryka), 10.30 hodin koncert Dechová hudba VŘESOVANKA, 14.00 hodin koncert kapely NEŘEŽ, 16.30 hodin koncert Pavlína Jíšová a přátelé