„Dnes se nám tady sešlo třiaosmdesát vzorků pálenky a likérů. Účastníci degustačního klání přinesli nejčastěji slivovici či meruňkovici, ale máme tady také specialitky, jako je hroznovice nebo jalovcová pálenka," popsala letošní vzorky předsedkyně vranovských a kelčických zahrádkářů, kteří akci každoročně pořádají, Ivana Hasalová.

Nejlepší pálenku a likér vybírali návštěvníci z širokého okolí, ale i sami účastníci, kteří věnovali do soutěže svůj vzorek. Na vítěze pak čekala cena v podobě gravírované láhve.

„Gravírovaná láhev je typický symbol naší soutěže. Výherci ji každoročně získají za nejlepší pálenku. Letos předáme už čtrnáctou v řadě," doplnila Ivana Hasalová.

Tentokrát nebyly na pořadu dne pouze ovocné pálenky, hlavně ženy si mohly pochutnat i na likérech.

„Většina návštěvníků přišla ochutnat domácí pálenku, likéry si nechávají na později. Nejvíce mi ubývá borůvkového likéru, který ochutnávají nejen ženy, ale i muži," usmála se slečna Pavlína, která nabízela k degustaci likéry z borůvek, černých jeřabin či vlašských ořechů.

„Likéry jsme se letos rozhodli zařadit do soutěže poprvé. Stejně jako na pálenkách, i na nich se pokaždé odrazí pěstitelská sezóna. Každým rokem převažuje jiné ovoce, podle úrody. V letošním roce to byly hlavně švestky a meruňky, uvidíme, co bude příští rok," uzavřela hlavní pořadatelka Ivana Hasalová.

Vítězové Vranovské štamprlySměs ovoce – Zavadil Vladislav; Ryngle-Sekanina Josef; Mirabelka- Minátová Jarmila; Likéry – Matušková Ludmila; Třešeň-Zedníčková Jana; švestka- Hrudová Lenka; Jablko- Karafiát Lubomír st.; Hruška- Labancová Libuše; Meruňka- Hrudová Kateřina; Absolutní vítěz odborné poroty – Labancová Libuše, hruška; Vítěz laické poroty- Hrudová Kateřina, meruňka