„Sešlo se dvacet pálenek a devět domácích likérů. Máme i jeden vzorek ze Slovenska, celkově jich ale loni bylo jednou tolik," sděluje Petr Buriánek, který se podílel na pořadatelské činnosti.

Sám podle svých slov neochutnával, další desítky lidí však ano. Řada z nich přitom ve Víceměřicích nežije.

„Každý má ale k Víceměřicím nějaký vztah. Má tu třeba známé nebo jsou to chalupáři, " komentuje Petr Buriánek skutečnost, že se na místo koštu sešli lidé ze širokého okolí. Ti se postupně propracovali přes vzorky až k tombole, ve které mohli vyhrát různé maličkosti. Včetně toaletních papírů.

Trochu mimo soutěž stála menší výstava likérů. K ochutnání byl vaječný likér, ale i griotka. Jak Marcela Iránková poznamenala, u některých není zcela jasné, co přesně obsahují.

„Podle mě je tohle vaječný koňak smíchaný se slivovicí. Tohle je možná ořechovka a v této láhvi je podle holek i zázvor," ukazuje postupně na láhve, které jsou před ní vystaveny na stole. K němu však míří méně lidí než k lahvím s pálenkou.

„Uvidíme, jestli vyjde čas. Pokud ano, tak se podívám i na likéry. Myslím ale, že nakonec zůstanu u pálenky. je to takové jistější," vyjadřuje se například Jaroslav Horák. On i ostatní příznivci pálenky však tentokrát měli k dispozici méně vzorků na ochutnávání a hodnocení než loni. Odpověď na to, proč tomu tak je, zkusila dát Marcela Iránková.

„Je to nejspíš lidmi a tím, že nemají moc zájem, " říká. Přesto se nakonec v košíkárně daly najít nápoje ze švestky, hrušky, jablka, karlátek či ringle.