VYBERTE SI REGION

Ve Služíně si pochutnali na slivovici i zabijačkových specialitách

Služín – Dobrá slivovice, zabijačkové speciality a staré zemědělské stroje, to vše bylo v sobotu k vidění a po případě k ochutnání ve Služíně. Tamější spolek Hanáci Služín totiž pořádal již druhým rokem den otevřených dveří spojený s ochutnávkou ovocných destilátů.

31.1.2016
SDÍLEJ:

Košt slivovice ve SlužíněAutor: DENÍK/Lukáš Horák

„Den otevřených dveří máme už po druhé a podruhé je taky spojen s ochutnávkou slivovice. My totiž existujeme teprve dva roky," připomněl jednatel spolku František Vyhlídal.

Mezi téměř třiceti vzorky byly tentokrát zastoupeny snad všechny druhy ovoce. „Máme tu třešně, švestky, hrušky, meruňky, jablka i mirabelky. Nejvíc pak máme asi švestek a meruněk," dodal František Vyhlídal.

K tomu okamžitě dodal předseda degustační komise Zdeněk Kalas, svůj názor na vzorky: „Letošní vzorky jsou jako vždy dobré. Meruňka je řekl bych nejlepší."

Ve Služíně rozhodovala o kvalitě pálenek odborná komise, složena z pěti členů. Jednotliví degustátoři byli téměř z celého Prostějovska. „My máme pětičlennou komisi, která má tabulky a každý hodnotí tři věci, a to vůni, charakter ovoce a chuť," vysvětloval zástupce služínského spolku.

A soutěžící? Ti tentokrát přesáhli i hranice okresu Prostějov. „Soutěžící máme od Přerova až k Ratajím," chlubil se František Vyhlídal, který také dodal, že obvyklá návštěva místního koštu je kolem sto padesáti lidí.

Daleko těžší pozici než pořadatelé však měli degustátoři, což potvrdil i jejich předseda. „Ze začátku je to výrazné, ale časem se začne chuť už rozplývat a je to složitější, ale vždycky to nějak zvládneme," pomrkával Zdeněk Kalas.

Taky prozradil, jak se komise snažila být, co nejvíc objektivní: „Pokoušíme se slivovici zapíjet vodou, zajídat rohlíkem, ale stejně to moc nepomáhá. U toho posledního vzorku už všechno splývá do sebe," usmíval se zkušený degustátor.

S akcí byli kromě pořadatelů spokojeni také hosté, zvlášť delegace z Ludéřova. „Byli jsme se tady podívat před dvěma lety, když to tady začal tento spolek tvořit. Dneska jsme velice překvapeni z toho, co za tu dobu dokázal. Jsou tu velmi šikovní. Držíme jim palce, aby se jim dál dařilo," vysekla pořadatelům poklonu Zdeňka Žáková, právě z Ludéřova.

Autor: Lukáš Horák

31.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Němci debatují o regulaci nenávisti na internetu

Po sérii útoků v Mnichově, Würzburgu, Ansbachu a Reutlingenu německá společnost debatuje o možnosti cenzury sociálních sítí. Budou v budoucnu cenzurovány diskuse na největší sociální síti světa Facebook v celé Unii?

Osmdesátník způsobil v Držovicích srážku tří aut. Takto to dopadlo

Držovice – Tři auta se v úterý srazila v Držovících. V křižovatce ulic Olomoucká, Smržická a Fibichova do sebe nejdříve vinou nedání přednosti v jízdě narazila dvě auta, z nichž jedno bylo následně odhozeno na další.

Jde o to, strávit společně hezký půlden, říká organizátor festivalu Pod Lipami

Prostějov /ROZHOVOR, SOUTĚŽ/– Rock-and-roll, indie rock, ale také klavírové recitály. To vše nabídne pátý ročník prostějovského hudebního festivalu Pod Lipami pořádaného v areálu evangelické fary na náměstí U Kalicha. Název hudební však není úplně přesný. Během festivalu totiž budou k vidění také mnohé ručně dělané výrobky a kromě muziky se pak návštěvníci mohou těšit i na divadelní zážitky. „Jde nám o to, aby program byl co nejpestřejší. Zároveň si dáváme záležet na vyváženosti – není žádný tahoun festivalu ani žádná vata," prozradil v rozhovoru jeden z pořadatelů a zároveň interpretů, klavírista Daniel Jun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.